Vrienden exposeren samen in Lendelede

(Foto Wim) © (Foto Wim)
Redactie KW

Van 18 maart tot en met 8 april stelt de vzw Atelier José Vermeersch werken van zes vrienden – kunstenaars tentoon. “Allemaal vrienden die tussen 1967 en 1973 in ‘Het Pand’ in het Gentse Patershol woonden en werkten”, zegt Rik Vermeersch, zoon van wijlen José. “Het is een terugblik op een woelige en creatieve periode in ons leven”, zegt Rik Vermeersch, die met Winkelnaar Tjok Dessauvage de West-Vlamingen in het gezelschap waren.

In september van vorig jaar was er in Atelier José Vermeersch in de Lampernisbeekstraat nog een tentoonstelling over het landschap in het werk van wijlen José Vermeersch. “Een minder bekend aspect in het werk van mijn vader en iets waar hij het soms moeilijk mee had”, zegt Rik.

“Daarvoor was het enkele jaren (te) stil in het atelier. Ik kocht het atelier, stichtte een vzw waarvan ik voorzitter en artistiek leider ben en waarvan mijn zoon Robin de algemene leiding heeft. Met de bedoeling het atelier van mijn vader een vaste plek te geven in de kunstwereld. “

Artiesten, bohémiens…

Van 18 maart tot en met 8 april organiseert de vzw de tentoonstelling ‘De Vrienden van het Pand’ met werken van zes vrienden, die 50 jaar geleden aan Sint-Lucas in Gent studeerden en er op ‘kot’ zaten in Het Pand het Caermersklooster in het Patershol in Gent. Een pleisterplek voor artiesten, bohémiens, primitieven, mensen die aan de openbare onderstand zaten en ook de plaats waar de wieg van de Latemse school stond.”

Rik Vermeersch was toen 20 jaar. “Daar op ‘kot’ zitten paste een beetje bij mijn studentenbeeld van toen. De romantische en bewogen jaren eind the sixties, begin the seventies. Ik zat er twee jaar en leefde er in een cel zonder enig comfort, wc’s zonder chasse… maar wel erg goedkoop. Het was een échte ‘vrijplaats’ in Gent waar we niet gecontroleerd werden door een huisbaas en waar we konden schilderen en beeldhouwen en het zonder probleem mochten vuil maken. Het Patershol was toen trouwens niet de buurt vol restaurantjes, maar een armenbuurt.”

De vrienden

“Door de jaren is er tussen Rufijn Dedecker, Jan Smets, Koen Muller, Arnold Verhé, Tjok Desssauvage en ikzelf altijd een vriendschapsband gebleven. Vier jaar geleden heb ik dat herontdekt en dat inspireerde me om 50 jaar na 1968 die vriendschapsbanden weer aan te trekken en een hulde te brengen aan die vriendschap. Met een tentoonstelling in het atelier van mijn vader. Alle zes waren ze enthousiast. De zes stellen werken tentoon van in het begin van hun carrière en ook hedendaags werk. Toch verrassend hoe je nu nog soms elementen van vroeger in hun werken van nu terugvindt. Daarnaast zijn er ook documenten uit die ‘Pandperiode’ te zien: publicaties, foto’s, affiches (onder andere van de film Malpertuis die grotendeels in Het Pand gedraaid werd). Er is een cataloog, waarin ook de geschiedenis van ‘Het Pand’ beschreven wordt.”

Toekomst

In de toekomst wil de vzw Atelier een tweetal tentoonstellingen in het atelier, eventueel gecombineerd met een muzikale of literaire activiteit, organiseren. “Binnen twee jaar plannen we iets rond Winkelnaar Tjok Dessauvage. En om de twee jaar willen we ook een aspect van het werk van mijn vader José belichten en er een soort thematentoonstelling rond opzetten. Ook al omdat hij zoveel dingen deed die niet gekend zijn.”

De tentoonstelling ‘De Vrienden van Het Pand’ loopt van zondag 18 maart tot en met zondag 8 april in Atelier José Vermeersch, Lampernisbeekstraat 3x in Lendelede. Ze is te bezichtigen op zaterdag van 15 tot 18.30 uur en op zondag van 10 tot 12 en 15 tot 18.30 uur. Er is een cataloog te verkrijgen aan 10 euro. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier