Voormalig VRT-coryfee Wim Vanseveren uit Tielt wordt directeur van ‘deBuren’

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Wim Vanseveren (58) wordt directeur van het Huis deBuren, een internationale organisatie.

deBuren, met als voorzitter de Zeeuwse gedeputeerde Ben de Reu, werd door de Nederlandse en Vlaamse overheid opgericht ter bevordering van de samenwerking op het gebied van cultuur, wetenschap, samenleving en politiek. DeBuren opende in 2004 de deuren naast de Muntschouwburg in Brussel.

Wim Vanseveren (58) startte zijn loopbaan als eerste directeur van cultuurcentrum Gildhof in Tielt, dat hij 7 jaar leidde. Op 1 januari 1988 begon hij als producer jeugd bij de VRT, waar hij succesvolle reeksen maakte. Nadien was hij een kleine 5 jaar netmanager van TV1 (nu Eén). Vervolgens ging hij 4 jaar Toerisme Vlaanderen leiden, tot Piet Van Roe hem terug vroeg naar de VRT, om er televisiedirecteur en later ook mediadirecteur te worden. In 2008 besliste hij evenwel om zijn eigen bedrijf op de richten, de bvba Uitzichten.

Jarenlang adviseur

De afgelopen jaren was de uitgeverij Lannoo een van zijn klanten, maar hij was ook actief in Nederland, waar hij de overheid mee adviseerde over de toekomst van de publieke omroep. Ook in zijn televisiejaren werkte Wim Vanseveren overigens al vaker samen met de Nederlandse omroep.

Hij publiceerde er geregeld in de vakpers en werd gevraagd als spreker. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij nu kiest voor een organisatie die de internationale culturele samenwerking in ons taalgebied hoog in het vaandel voert. (LVA)