Voormalig politicus Herman Van Rompuy als dichter te gast op Theater aan Zee

03/08/16 om 14:53 - Bijgewerkt om 14:53

De voormalige voorzitter van de Europese Raad had het over zijn passie voor de haiku: het korte, 3-regelig, niet rijmend gedichtje van Japanse oorsprong.

Voormalig politicus Herman Van Rompuy als dichter te gast op Theater aan Zee

Herman Van Rompuy en Gwij Mandelinck waren samen met dichteres Charlotte Van Den broeck en zanger Johannes Verschaeve te gast in de nieuwe TaZ-programma Apéro Poëzie in Vrijstaat O.

Herman Van Rompuy is met zijn twee Haikubundels trouwens de best verkopende poëet van Vlaanderen. "Politiek en poëzie hebben helemaal niets met elkaar te maken. Het eerste wil de wereld beter maken, het tweede is de vertaling van het verlangen naar een verloren paradijs. Zonder die droom van een ideale wereld vind ik de dagelijkse realiteit zoveel armer", aldus de parttime aangespoelde De Hanenaar. In tegenstelling met Gwij Mandelinck, ooit de inspirator van 'De poëziezomer van Watou' die van getormenteerde doorwrochte poëzie bedrijft is, kiest Haiku Herman voor het simpele, eenvoudige, lichtvoetige van de haiku.

Oostendenaar Johannes Verschaeve wijst tijdens zijn muzikaal intermezzo Van Rompuy ironisch op nog andere Japanse cultuurverschijnselen al of niet gelinkt aan getallenstructuren naast de haiku als daar zijn sudoku, sumo en origami.

Charlotte Van Den Broeck, winnares van de Herman de Coninck Debuutprijs bracht een aantal gedichten uit haar bekroonde bundel Kameleon en Shamisa Debroey zorgt ondertussen live voor begeleidend tekenwerk op het grote scherm. Vrijdag is Tom Lanoye te gast in Apéro Poëzie.

(ML)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!