Voormalig Cercle-doelman verricht intussen al ruim 30 jaar andere ‘reddingen’

Redactie KW

Vanaf woensdag 16 november volgt een reportageploeg vier weken lang de hulpverleners van de West-Vlaamse helikopterhulp, onder hen ook verpleger Gino Devriendt.

Verpleegkundige Gino Devriendt (52) is al meer dan dertig jaar actief in het AZ Sint-Jan. In een vorig leven was Devriendt acht jaar lang doelman bij Cercle Brugge.

Zes moedige spoedartsen, vijftien doorgewinterde spoedverplegers, enkele hoogopgeleide piloten en tal van indrukwekkende luchtbeelden. Dat zijn de ingrediënten van Helden van Hier: In de Lucht, de opvolger van de succesvolle reeks Helden van Hier: Door het Vuur. De ‘hoofdrolspelers’ stijgen gemiddeld drie tot vier keer per dag op met de enige MUG-helikopter van Vlaanderen, vanop hun basis op de spoedgevallendienst van het AZ Sint-Jan in Brugge. Het reportageprogramma neemt de kijker mee op interventie met één van de oudste heli-hulp projecten van Europa en volgt alles vanop de eerste rij. Naast de helikopterinterventies trekt de cameraploeg ook naar de spoedafdeling zelf, want ook daar staan de helden steeds klaar om mensen in nood te helpen.

Voormalig Cercle-doelman verricht intussen al ruim 30 jaar andere 'reddingen'

En een van die helden is dus Gino. Op zijn 28ste koos Gino resoluut voor zijn loopbaan in het ziekenhuis. “De combinatie tussen mijn job in het ziekenhuis en topsport bleek niet langer haalbaar. De keuze was er dan ook een uit noodzaak. De enige herinnering aan mijn tijd als keeper zijn de prentjes in de Panini-boekjes”, lacht Gino, die ook jarenlang actief was als keepertrainer bij onder meer Kortrijk en AA Gent.

Tijdens de uitzendingen van een nieuw VTM-programma is de verpleegkundige enkele malen te zien bij een interventie. “In het begin was het wel wat aanpassen met de camera’s in de buurt. Al gaat je volledige focus naar de job en vergeet je hun aanwezigheid na een tijdje”, vertelt Gino.

Al in de beginmaanden van zijn loopbaan als verpleegkundige werd Devriendt geconfronteerd met een van zijn meest beklijvende interventies. “Een bus was van de weg geraakt. We waren als een van de eerste ter plaatse en daar sta je dan: meer dan 50 slachtoffers die hulp nodig hebben. Dat blijft je echt wel bij.” Ondertussen kreeg de spoedafdeling al enkele fragmenten van het tv-programma te zien. “Het is zeker de moeite waard om te kijken. Ons werk is op een mooie manier in beeld gebracht. Daarnaast is het zeker ook een voordeel dat het belang van de MUG-heli aangetoond. Het is jammer dat we nog steeds de enige spoedafdeling zijn in Vlaanderen die over een reddingshelikopter beschikt”, aldus Gino Devriendt.

(MM)

>> Helden van Hier: In de Lucht, woensdagavond op VTM