Voorjaarsfestival Red Rock Rally in Brugge kiest morgen opnieuw voor wegwerpbekers en blikjes

Equal Idiots © Studio Brussel
Redactie KW

De Dag van de Arbeid gaat in Brugge al 23 jaar gepaard met de gratis toegankelijke Red Rock Rally. De organistoren van dit voorjaarsfestival staken een knappe affiche met veel verschillende muziekgenres in elkaar. Ook opvallend: de ecobekers van vorig jaar zijn er niet meer bij. En dat heeft een reden.

Vorig jaar waren de organisatoren van de Red Rock Rally een beetje roomser dan de paus. Bij hun publiek testten ze de zogenaamde ecobeker of herbruikbare drankbeker uit, maar een succes werd dit niet. ?We hebben heel wat minder drank verkocht en die lagere omzet heeft ertoe geleid dat we ons artistiek budget voor dit jaar hebben moeten terugschroeven“, erkent Mario Willemsens, medeoprichter van de Red Rock Rally. Dit heeft enkele repercussies. ?We grijpen terug naar onze biologisch afbreekbare of kartonnen wegwerpbekers en blikjes. Wie zijn beker of blikje terugbrengt, krijgt tien eurocent terug”, zegt Mathijs Goderis, de nieuwe hoofdcoördinator van de Red Rock Rally. Het principe dat ook het Cactusfestival hanteert. ?We werken met een drankbonnensysteem, waarbij je 2,40 euro voor een bonnetje zal moeten betalen.”

Aangepast programma

Ander gevolg is dat er in het avondluik geen vijf, maar vier bands aantreden. Hierdoor vangt dit gratis festival op maandag 1 mei niet om 12 uur, maar om 13 uur aan in de Botanieken Hof. Dit vormde voor het team achter de Red Rock Rally geen beletsel om een gevarieerd en aantrekkelijk programma in elkaar te steken. ?Deze kreeg schreven liefst 313 artiesten en groepen zich via vi.be in voor ons concours. Een vakjury weerhield vijf kandidaten”, zegt medeprogrammator Noël Van Oyen.

Om 13 uur wordt de aftrap gegeven door Milbrooks, het Gentse antwoord op The Last Shadow Puppets. Een uur later mogen de local heroes van Locus Control van jetje geven. Onlangs beviel dit kwartet van zijn tweede cd ‘Liggur’, wat IJslands is voor voorbijgaand. 15 uur is het tijdstip waarop Desert Drones uit Kortrijk de grunge van Alice In Chains en Soundgarden en de smerige rock van Queens of the Stone Age zal doen opleven. Draai de klok zes minuten door en je krijgt Camp Rebecca uit Antwerpen, dat onwillekeurig aan Lenny Kravitz doet denken, voor je kiezen. De vijf jonge honden van The Waltz uit Kuurne mogen een tegendraads en noisy orgelpunt achter het concours plaatsen. ?Een tienkoppige jury zal uitmaken wie met de cheque van vijfhonderd euro huiswaarts mag terugkeren”, zegt Van Oyen. ?Naast een Prijs van het Publiek, met onder meer een livesessie in Villa Bota, is er voor het eerst ook een award van Cactus. Deze band krijgt een plaatsje als support act op één van de optredens van het plaatselijke muziekcentrum.”

Nieuwe lichting

Ertebrekers (Flip Kowlier, Peter Lesage, Jeffrey Jefferson) hier op de MIA's, sluiten het festival af.
Ertebrekers (Flip Kowlier, Peter Lesage, Jeffrey Jefferson) hier op de MIA’s, sluiten het festival af.© BELGA

Het avondluik wordt om halfzeven ingeluid door de Brugse Nederlandstalige hardrockband Beuk. Vervolgens is het de beurt aan Kevin Kembo oftewel Kai Wén (om 19u.45), de twintigjarige Angolese Bruggeling die met zijn r&b-materiaal enkele maanden geleden één van de drie winnaars werd van ‘De Nieuwe Lichting 2017’ van Studio Brussel, en Equal Idiots (om 21 uur), gemene, jonge rockers uit Antwerpen die momenteel een hit te pakken hebben in ‘De Afrekening’ van Studio Brussel met het megacatchy ‘Put my head in the ground’. Ertebrekers mag vanaf 22.30 uur afsluiten. Bekendste gezicht van dit viertal is Flip Kowlier. Uit hun debuut-cd, die vorig jaar in de lente verscheen, werden ondertussen de singles ‘De Zji’, ‘Eva Mendes’, ‘Party too much’ (featuring Jack Parow) en ‘In theorie’ gelicht.

(SVV)

www.redrockrally.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier