Vondsten uit steentijd over Middeleeuwen tot de Nieuwe Tijd op de Rollegemse Klijtberg

De kinderen van de plaatselijke basisscholen mochten vrijdag al even langsgaan op de Klijtberg-expo. © EDB
Redactie KW

Wienerberger houdt op de Klijtberg een opendeurdag voor de buurtbewoners en geïnteresseerden. Archeologen van BAAC Vlaanderen bvba zullen er uitleg geven over de vondsten.

Wienerberger zal in de volgende jaren op de Klijtberg een kleigroeve exploiteren. “De Klijtberg is sinds het gewestplan van 1977 al voorzien als kleiontginningsgebied”, stelt Michaël Maertens van Wienerberger, directeur BU Dak bij Wienerberger. In 2013 kreeg het bedrijf een vergunning op er te ontginnen op haar eigendom.

“Er moest echter eerst een archeologisch onderzoek gebeuren en dat toonde aan dat er ter hoogte van de kleiwinningsputten sporen uit het verleden konden gevonden worden. De overheid legde een opgraving op en al gauw werd een ronde gracht van gemiddeld vier meter breed en een diameter van tachtig meter. Binnenin werden er sporen gevonden van een middeleeuwse boerderij, maar ook knopen, aardewerk, houtskool, een lakenzegel, munten en kogels uit de Romeinse periode, het neolithicum, de 11° tot de 16° eeuw en uit de Nieuwe Tijd werden er gevonden.”

Expo

Op zaterdag 20 oktober is iedereen welkom van 9 tot 17 uur voor een expo in een tent boven op de Klijtberg in Rollegem. Deze is bereikbaar via de Rollegemseweg.”We mikken vooral op het lokale publiek“, stelt Michaël Maertens, die bij Wienerberger verantwoordelijk is voor alles wat ‘pannen’ aangaat.

Wij gingen al eens samen met leerlingen van vbs Bellegem en vbs Rollegem een kijkje nemen boven op de berg, waar je na een wandeling naar boven over een pad in houtschors een prachtig uitzicht op Rollegem en Bellegem en de wijde omgeving krijgt. Voor de kinderen werd er een boekje opgemaakt waar ze vragen moeten oplossen door rond te kijken op de tentoonstelling. De kinderen genoten van hun moment op de Klijberg. Ze mochten ook een beeldje maken voor de land art installatie ‘Coming World Remember Me (CWRM).

De tent met de indrukwekkende vondsten in de wijdse Rollegemse omgeving.
De tent met de indrukwekkende vondsten in de wijdse Rollegemse omgeving.© EDB

“Met onze expo willen we ook inzoomen op de recente geschiedenis. Volgend jaar wordt herinneringsproject ‘Gone West/Reflections of the Great War’ afgesloten met onder meer de land art installatie waar aan de Ieperse Palingbeek, één van de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog 600.000 beeldjes in gebakken klei de Belgische oorlogsslachtoffers zullen symboliseren. Ook Wienerberger werkt hier aan mee en levert de klei. Sinds vorig jaar zijn in Wienerberger in Aalbeke mensen van WAAK aan de slag om er beeldjes te maken.

Uitzonderlijk ruime periode

Na het vooronderzoek dat enkele jaren bezig in beslag nam, deden de archeologen enkele weken opgravingen in een beperkt deel. “We kozen voor het gedeelte waar we zeker waren veel te vinden”, luidt het. “De vondsten waren uitzonderlijk omdat gaat om stukken uit verschillende periodes, van de steentijd tot de negentiende eeuw. We konden chronologisch stukken tentoonstellen uit elke fase van de geschiedenis. Dat maakt het hier zo interessant!”

https://www.youtube.com/watch?v=542rpx7swt4

Zaterdag zullen archeologen ter plaatse zijn. Ook Philippe Despriet, stadsarcheoloog van Kortrijk zal er vertellen wat hij allemaal weet van de Klijtberg. “Men spreekt van een Romeins deel en een Middeleeuws deel, van een Franse Veldslag en herinneringen uit de twee wereldoorlogen die er rijkelijk aanwezig zouden zijn”, aldus Michaël.

Wienerberger zorgde ook voor panelen met uitleg, zowel in het Nederlands als in het Frans. “Onze fabriek ligt in Aalbeke, dicht bij de taalgrens met Moeskroen.” De expo zal stukken tonen die op de Klijtberg gevonden werden. Deze collectie wordt uitgebreid met vondsten van Philippe Despriet, die al langer wist dat de Klijtberg een vindplaats was met mogelijkheden.

De Klijtberg is op zaterdag 20 oktober van 9 tot 17 uur toegankelijk via de Rollegemseweg in Rollegem. Er is ook parkeermogelijkheid in de Bellegemsestraat.

(Els Deleu)

(EDB- foto’s EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier