Vocaal ensemble Septem Viri brengt Nederlandstalige cd uit

De acht heren van Septem Viri met hun nieuwe, puur Nederlandstalige cd. © Foto JS
Johan Sabbe

‘Schoon Lief’. Zo heet de nieuwe cd van het Torhoutse vocaal ensemble Septem Viri. Het is de derde plaat sinds het ontstaan van de groep in 1989. De vorige dateerde al van zestien jaar geleden. Het album is voor het eerst te koop op het a-capellafestival Stemvork op zaterdagavond 30 september.

Septem Viri, het Latijn voor zeven mannen, heeft jarenlang effectief uit zoveel heren bestaan, maar sinds een tijdje zijn ze met acht om de a-capellaliedjes te zingen. Het unieke aan de nieuwe cd Schoon Lief is dat hij uitsluitend Nederlandstalige nummers bevat, zeven in totaal – septem dus.

Met de hulp van een arrangeur uit Denemarken

Septem Viri bestaat uit Geert Jaques (contratenor), Jan Decorte (bariton), Bart Van Synghel (bas), Piet Soete (bas), Arnold Sercu (bariton/bas), Dirk Jaques (tenor), Bart Verhelle (altus) en Bart Boudry (contratenor).

“We hebben de zeven a-capellanummers voor de cd opgenomen met de gewaardeerde medewerking van onze Deense huisarrangeur Mikael Gjesing”, zegt Bart Van Synghel uit Torhout. “Mikael, die effectief in Denemarken woont en er een gerespecteerde artiest is, beschouwen we zo’n beetje als het geheime lid van ons ensemble. Uiteraard zijn we trots op onze nieuwe plaat, zestien jaar na de vorige. Niet alleen de cd heet trouwens Schoon Lief, maar ook het afsluitende nummer.”

Septem Viri is als a-capellagroep in 1989 ontstaan. Groepsleden kwamen en gingen, maar Bart Van Synghel is een van de rode draden: hij was er al van bij de start bij, net als die twee andere pioniers, Geert Jaques en Jan Decorte.

Te koop op a-capellafestival Stemvork

De cd is klaar, maar wordt pas voor het eerst verkocht op het tweejaarlijkse internationale a-capellafestival Stemvork op zaterdag 30 september van 18 tot 23 uur. Dat festival is een combinatie van hoogstaande zang (zonder instrumentale begeleiding) met lekkere gerechtjes en dit op mooie Torhoutse locaties: de historische gebouwen van de Scholengroep Sint-Rembert, het oud-hospitaal Ten Walle en het nabije stadskantoor.

De optredende groepen zijn Les Grandes Gueules uit Frankrijk, Mezzotono uit Italië, Jazzation uit Hongarije en twee Vlaamse kersen op de taart, beide uit Torhout: het vocaal meisjesensemble Eufonia en… Septem Viri. De toegangskaarten kosten 32 euro en zijn te koop via www.ticketwinkel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier