Vlaamse theaterwereld neemt emotioneel afscheid van Marc Van Eeghem

© BELGA
Redactie KW

In een volgelopen Antwerpse Bourlaschouwburg hebben honderden vrienden, familieleden en collega’s afscheid genomen van Marc Van Eeghem. Onder meer zijn broer Kurt en zijn twee zoons brachten een emotioneel eerbetoon aan de vorige week op 57-jarige leeftijd aan kanker overleden acteur. Onder de aanwezigen waren tientallen bekende gezichten uit de Vlaamse theaterwereld.

Marc Van Eeghem was een van de meest herkenbare acteurs van zijn generatie, met een carrière die al in de jaren tachtig rollen opleverde in Vlaamse filmklassiekers als ‘Het Gezin Van Paemel’ en ‘Hector’. Later verwierf hij vooral bekendheid via dramatische televisiereeksen als ‘Terug Naar Oosterdonk’, ‘Windkracht 10’ en ‘De Parelvissers’, maar hij speelde ook bijrollen in komedieseries als ‘Kulderzipken’ en ‘Het Eiland’. Van Eeghem was ook een erg actief theateracteur in België en Nederland, verbonden aan onder meer Arca, de Tijd, Het Zuidelijk Toneel, Toneelhuis, DAS-theater en ‘t Arsenaal. Zijn afscheidsplechtigheid vond niet toevallig plaats in de thuisbasis van het Toneelhuis.

Prostaatkanker

Zeven jaar geleden werd bij Van Eeghem een agressieve vorm van prostaatkanker vastgesteld. Na een lange strijd, waarbij hij zoveel mogelijk actief bleef als acteur, stopte hij enkele maanden geleden zijn behandeling. Verschillende oud-collega’s loofden Van Eeghem vrijdag voor zijn eeuwige goedlachsheid en noemden hem onder meer “geboren voor de vriendschap”. Actrice Els Dottermans las zijn lievelingsgedicht, ‘Lamento’ van Remco Campert, voor en onder begeleiding van een vierkoppig orkest werden hoogtepunten uit Van Eeghems loopbaan en persoonlijk leven getoond, naast een sketch van de Britse komiek Tommy Cooper, een van zijn helden.

Onder de aanwezigen waren onder meer Jan Decleir, Dirk Roofthooft, Wim Opbrouck, Peter Van den Begin, Tine Reymer, Gène Bervoets, Stijn Coninx, Damiaan De Schrijver, Johan Heldenbergh, Filip Peeters en Marleen Merckx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier