Vijftien jaar debatteren in Roeselare met NINK

Op de foto zien we Piet Delrue, Stijn Baert, Brecht Seurinck en Bart Vandenbussche, de stuwende krachten achter NINK. © (Foto Jos)
Peter Soete

De Roeselaarse debatclub NINK bestaat 15 jaar. In al die jaren mochten de leden al 150 sprekers begroeten en met hen in debat gaan. Volgens stichtend lid Piet Delrue zijn de gesprekken soms pittig maar altijd met het grootste respect voor de spreker.

“We hebben de idee om een debatclub te beginnen, 15 jaar geleden gelanceerd tijdens een volleybalwedstrijd en de uren nadien in ons stamcafé Den Arend”, lacht Piet Delrue. “We kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat we geen serviceclub wilden oprichten want in Roeselare zijn er al veel serviceclubs die schitterend werk verrichten. Neen, we zijn met vier vrienden die elkaar kenden vanuit het studentenleven en van Den Arend, een debatclub gestart. De vier stichtende leden Pieter-Jan Provoost, Brecht Seurinck, Filip Depla en ikzelf hebben elk drie leden gezocht die elkaar niet kenden, om het zo divers mogelijk te houden. Wij nodigen tien keer per jaar een spreker uit en luisteren wat die man of vrouw over een welbepaald onderwerp te zeggen heeft. Daarna genieten we van een hapje en een drankje en gaan we in debat met onze gast. Onze club telt nu 20 leden en er zijn enkele zaken echt belangrijk. Eerst en vooral behandelen wij alle sprekers zeer respectvol, ook al kunnen we ons niet altijd verzoenen met zijn of haar standpunten. Ook willen we ieder lid de mogelijkheid geven een vraag te stellen. We willen niet dat één lid om de een of andere reden het monopolie heeft over een spreker .”

Positief kritisch

“De Roeselaarse debatclub werd NINK genoemd. De waarheid over deze naam is onze eigen besluiteloosheid want iederen zei ‘nink’ als we elkaar vroegen of we een goede naam wisten. De tweede gedachte is ook dat we positief kritisch ingesteld zijn. We moeten niet met alles akkoord gaan dat onze sprekers vertellen, we mogen ‘nink’ zeggen. We hebben tenslotte ook even met de idee gespeeld om te zeggen dat onze naam staat voor ‘no income no kids’ maar na 15 jaar klopt dat ook niet meer (lacht).”

“Uiteraard hebben we in al die jaren veel anekdotes verzameld. Zo hadden we een spreker van de ABVV uitgenodigd maar die liet zich in laatste instantie vervangen door een collega. Die man was wellicht niet goed gebrieft want hij dacht dat hij op een bijeenkomst van kameraden werd verwacht. Zijn en onze overtuigingen stonden lijnrecht tegenover elkaar maar die mens heeft het overleefd (lacht).”

Ruimtetoerisme

“Of die keer dat we een spreker over veganisme hadden uitgenodigd. Bernard van de Vijfwegen had die avond net een mals stukje op de grill voorzien. Gelukkig kon hij op het laatste ogenblik nog snel een veganistische maaltijd uit zijn hoed toveren. In 2008 kwam doctor Annick Van Rossem spreken over een case study rond ruimtetoerisme in 2018. Ze beweerde dat het mogelijk zou zijn om van hier in vijf uur naar Australië te vliegen. Dat blijkt nu een beetje optimistisch. Maar we hebben evengoed een zeer openhartige Freddy Maertens mogen ontvangen of ex-undercoveragent Kris Daels.”

“NINK verzamelt maandelijks bij ‘Pieter Kookt’ en naast sprekers uitnodigen, organiseren we ook degustaties. Wijn en bier horen daar ook bij maar we hebben ook al een waterdegustatie gedaan met een watersommelier, een koffiedegustatie en zelfs een sigarendegustatie. Na 15 jaar vinden we het tijd om eens naar buiten te komen en onze debatclub open te stellen voor geïnteresseerden die, los van politiek en religie, op een postief kritische manier in debat kunnen gaan. Alle inlichtingen kunnen bekomen worden via piet@delrue.net of op 0477 85 02 91.

(PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier