Vier West-Vlamingen duwen ‘Caals Dirigeert’ naar de hoogste top

© padi
Redactie KW

In het Kusttheater Colisée in Blankenberge had de première plaats van ‘Caals Dirigeert’, de nieuwe zomershow van Luc Caals.

Dit jaar staat hij met slechts drie collega’s en drie muzikanten op het podium, maar het is wel een heel sterke cast. We hadden onze twijfels rond de nieuwe Caals-show in Blankenberge. Enkele jaren geleden scoorde Luc niet meer zo sterk met zijn zomershows. Er zat te weinig vernieuwing in, het was een beetje te langdradig geworden, alles kwam een beetje saai over. Vorig jaar bemerkten we al een kentering toen Luc Caals besloot een van zijn zomershows te geven in Colisée in Blankenberge. Kenneth en Benny zetten hun schouders eronder en dat bemerkte je toen al aan het resultaat.

We zijn nu één jaar later en de nieuwe zomershow ‘Caals Dirigeert’ is een topproductie geworden. Alweer stijgt Caals meerdere trapjes hoger op de ladder van zomershows. Maar dat kan ook niet anders, want dit jaar nam Luc Caals als regisseur de sterke Jeroen Maes – afkomstig uit Brugge – onder de arm en deze man moest ervoor zorgen dat Caals op allerlei manieren het publiek vlug kon inpalmen. Luc staat echter niet alleen op het podium. Hij kan rekenen op de sterke prestatie van Hans-Peter Janssens uit Brugge, Alexander Metselaar, eveneens uit Brugge, en Liesbeth Roose uit Tielt. Wie ? Inderdaad, een jongedame die we nog niet veel tegen kwamen, maar die wel ervoor zorgde dat ze muzikaal met een staande ovatie werd beloond toen ze een nummer van Lisa Minnelli bracht.

Voices from heaven

‘Caals Dirigeert’ begon met een nummer, gebracht door het duo Alexander en Liesbeth. Caals stond ook stil bij de Rode Duivels en het recente Europees kampioenschap, inclusief bij de vele euro’s die voetballer Eden Hazard verdient per week. “Ik verdien zoveel na drie optredens”, glimlacht hij. Regelmatig zag het publiek ook een filmpje reclame. Grappig was het filmpje over het thema Dreft en het ruimteschip dat de jongen ermee kon verdienen, het filmpje over Donald Muylle of het filmpje over de Griekse yoghurt… ‘t Was ook lachen geblazen met de schets rond Romeo & Julia, weliswaar in een vernieuwde versie.

Vier West-Vlamingen duwen 'Caals Dirigeert' naar de hoogste top
© padi

We zagen ook La Esterella in de hemel, waarna Voices from Heaven werd opgedragen of liedjes van Prince, André Hazes, Elvis Presley, Amy Winehouse, enz. Mooie vertolkingen, gebracht door sterke muzikanten waaronder Hans-Peter Janssens, de man die jarenlang actief was in het buitenland en daar in diverse musicals speelde. En zo’n man staat nu op het podium bij Caals? Een gok – misschien voor beiden – maar die gok is meer dan geslaagd, want dit plaatje van ‘Caals Dirigeert’ klopt volledig. Iedereen is sterk op zijn eigen manier. Of hoe Luc Caals door vier West-Vlamingen naar de hoogste top wordt geduwd…

Lange pauze

Na een toch wel lange pauze – misschien omdat het de openingsavond was ? – begon de show opnieuw met aangename muziek, gevolgd door enkele mopjes waaronder zijn deelname aan De Slimste Mens. Het filmpje over skydriven was super, net zoals de musicalnummers die Hans-Peter Janssens bracht. Hij kreeg een daverend applaus na het zingen van nummers uit Les Miserables, Aspects of Love, Fiddler on the Roof, West Side Story, enz.

Vier West-Vlamingen duwen 'Caals Dirigeert' naar de hoogste top
© padi

Ook de sketch rond woordspelingen was leuk, waarna natuurlijk Luc Caals toch één keer moest dirigeren. Dat deed hij uitstekend op een bekend nummer. De ene kant van de zaal mocht meeklappen, daarna de andere kant, en dan de middenbeuk. Het werd op ‘t laatste een kakafonie van geklap, maar het leuke was : iedereen amuseerde zich. Alexander bracht ook nog een Clouseau-medley, waarna de show werd afgesloten met het viertal op de scène.

Aantal minpuntjes

Onze visie : hoe ouder dat Caals wordt, hoe beter hij wordt. Luc koos voor een nieuwe start, een nieuwe omkadering, nieuwe mensen rondom zich en hij scoort. Geen enkele seconde was het saai om naar ‘Caals Dirigeert’ te kijken. Positief is dat Caals afstapte van de moppen die mensen al 1001 keer hadden gehoord. Wat je hoorde, was vernieuwend, was zelfs actueel en daarvoor verdient hij – samen met zijn volledig team – een dikke pluim. ‘Caals Dirigeert’ is zeker en vast de moeite waard om eens langs te gaan en een avond te genieten. Geen minpuntjes? Toch wel, ééntje, want wie achteraan in de zaal zat, had in ‘t begin last van moeilijk geluid. Het kwam allemaal wat stilletjes, onduidelijk over, maar dat duurde niet lang. Ook het rinkelen van de glazen van de bar kan wat op de zenuwen werken, want tijdens ‘Caals Dirigeert’ mag iedereen inderdaad verder drank blijven bestellen. Dat kan storend overkomen wanneer er net een mop wordt gebracht en precies op dat moment wordt aan de tafel voor je een nieuwe lading drank afgeleverd. Hoe liep die sketch af ? We weten het niet, want we werden afgeleid…

(PADI)

Vier West-Vlamingen duwen 'Caals Dirigeert' naar de hoogste top
© padi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier