VIDEO Wannes Cappelle brengt tweetalige versie van Ploegsteert tijdens voorstelling biografie VDB

Redactie KW

Er was heel wat volk op de boekvoorstelling van de biografie van Frank Vandenbroucke. Wannes Cappelle bracht speciaal voor deze gelegenheid zijn lied ‘Ploegsteert’ in een nieuw jasje: een mengeling van het West-Vlaams en het Frans.

Ruim 150 familieleden, fans, wielercoryfeeën en journalisten tekenden present op de boekvoorstelling van de biografie van VDB in Café de la Grand Place in Ploegsteert. In oktober volgend jaar zal het tien jaar zijn dat de voormalige wielerheld overleed in Senegal.

Uitgever Gautier Platteau opende de voorstelling. Volgens Gautier is het een boek met open vizier, zonder taboes.

Daarna nam auteur Stijn Vanderhaeghe het woord. Stijn , die roots heeft in Langemark, kreeg in de nazomer van 2015 de vraag van uitgeverij Kannibaal om de biografie te schrijven. “Eerst dacht ik dat er al genoeg boeken waren over VDB. Maar de uitgeverij benadrukte dat vader Jean-Jacques en moeder Chantal voor het eerst wilden meewerken. Ik heb heel wat uren met Franks ouders mogen doorbrengen, ik wil hen bedanken voor de openheid en het vertrouwen. We hebben vaak gelachen, maar er was ook af en toe een traan. Zij verloren bijna tien jaar geleden hun zoon, voor de wielerliefhebber is het een verlies van een pedaleur de charme. Ik hoop dat dit boek een troost kan bieden. Tijdens het schrijven vroeg ik me soms af waarom ik niet over dezelfde muzikale talenten beschik als Wannes Cappelle. Hij kon in 2.000 tekens beschrijven, wat ik in 600.000 tekens heb neergepend.”

Na de auteur nam moeder Chantal het woord. Ze was onder de indruk van de talrijke opkomst en bedankte de auteur en de twee artiesten Richard Fredon en Wannes Cappelle. Beide zangers maakten een muzikale ode aan Frank.

Richard beet de spits af en daarna was Wannes Cappelle aan de beurt. “Frank was niet alleen verantwoordelijk voor zijn carrière, maar ook voor mijn carrière“, aldus de zanger van het Zesde Metaal. “Het lied Ploegsteert is een eigen leven gaan leiden. Speciaal voor deze voorstelling heb ik een aangepaste versie gemaakt: een deel in het Frans en een deel in het West-Vlaams.”

Na het muzikale intermezzo spraken we nog met enkele West-Vlaamse gasten. Voor Patrick Lefevere, manager van Quick-Step Floors, speelde de familie Vandenbroucke een belangrijke rol in zijn leven. “Mijn debuut als wielrenner was het zelfde jaar als nonkel Jean-Luc Vandenbroucke. Onze wegen hebben elkaar vaak gekruist. Ik leerde Frank kennen op zijn 15de. Ik zie hem nog altijd rijden met zijn wit truitje aan. Hij had toen al die speciale positie op de fiets en iedereen zat vol verwachtingen. Hij heeft die verwachtingen dan grotendeels ingelost, tot het fout is gelopen.”

Na bijna negen jaar denkt Patrick nog vaak aan Frank. “Mensen die er met me over praten, weten dat Frank een grote indruk op mij heeft gelaten. Er zijn weinig dagen dat ik niet aan Frank denk. Als ik het lied ‘Ploegsteert’ hoor en alleen in de wagen zit, komt het haar op mijn armen recht.”

Ondertussen is er opnieuw een VDB-connectie bij de ploegmanager. “Franks dochter Cameron studeert communicatie en komt bij ons stage lopen in april.”

Ook veldrijder Eli Iserbyt kwam naar de voorstelling. “Toen ik naar de koers begon te kijken, reed Vandenbroucke nog mee”, vertelt de Bavikhovenaar. “VDB was iemand met een atypische levenswijze, hij was anders dan de doorsnee coureur en dat is me bijgebleven. Via via ken ik Franks ouders en zijn dochter Cameron is een leeftijdsgenote. Mijn seizoen zit er nu op, dus ik heb tijd om het boek te lezen.”

VDB, de biografie van auteur Stijn Vanderhaeghe en uitgeverij Kannibaal telt 304 pagina’s en kost 29,95 euro.

(AP- foto/video EF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier