VIDEO Opmerkelijk beeld: een potvis op het strand van Knokke-Heist

Redactie KW

Sinds woensdagnamiddag ligt er op het strand van Heist zowaar een walvis. Dat zorgde alvast voor heel wat bekijks.

Voor een goed begrip: neen, de potvis is er niét aangespoeld. Het kolossale zeezoogdier werd per vrachtwagen aangevoerd en met een kraan netjes op het strand gepositioneerd. Het is immers een op ware grootte, in polyester nagemaakte replica van een potvis. De vis weegt 850 kg, veel lichter dan een echte potvis en er ontbreekt ook elke geur aan het ‘kadaver’.

Hedwig Snoeckx, van het kunstenaarscollectief Zephyr-Wildlife uit Tongeren, tekende voor het maken van de replica. En die is zeer levensecht nagemaakt. Zelfs op korte afstand zou men zweren dat het om een echte potvis gaat, ware het niet dat elke reuk ontbreekt.

De walvis werd op het strand van Heist neergelegd omdat men er morgen opnames maakt voor een Italiaanse langspeelfilm. Naast de walvis werd ook de technische installatie opgebouwd, die het draaien van de film mogelijk moet maken. De film krijgt ‘The whale’ als titel en wordt geregisseerd door de Italiaan Andrea Pallaoro. De hoofdrol in de film wordt gespeeld door Charlotte Rampling.

Waarom precies het strand van Heist voor de op te nemen scènes werd uitgekozen is niet helemaal duidelijk, maar naar verluidt zochten de filmmakers een industrieel landschap als achtergrond. De scènes worden donderdag bij zonsopgang gedraaid.

Zephyr-Wildlife heeft met vier man één maand aan het maken van de potvis replica gewerkt. Het bedrijf is hiermee zeker niet aan zijn proefstuk toe, het maakt replica van mens en dier voor natuurhistorische en historische musea in binnen- en buitenland.

(FN – Foto/Video JVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier