VIDEO: Kortrijk brengt musea bij de mensen

Redactie KW

Mag het wat meer zijn? Onder die titel palmen de Kortrijkse musea Texture, Museum X en Bubox tien leegstaande winkelpanden in. Tussen 8 december en 8 januari krijgen die tien vitrines en panden een erg verrassende invulling.

De vzw Stedelijke Musea Kortrijk en Bubox werkten voor dit project samen met DIFT Gent. “Wij vroegen ons af wat er reilt en zeilt en bloeit en groeit in Kortrijk, zonder de eigenheid en de historische link te vergeten”, duidt Bert Pieters van DIFT. “We komen eindelijk eens buiten onze muren. We geven de Kortrijkzanen en vele anderen tentoonstellingen cadeau en tonen onze passie: beeldende kunst, de geschiedenis van Kortrijk, de Leie, vlas en textiel“, aldus Team Coach Museum Isabelle De Jaegere. “We ruilen eens van plaats en draaien de rollen om. Wij brengen onze musea bij de mensen.”

De mensen moeten nu eens niet naar onze musea komen. Wij brengen de musea bij de mensen

Ieder weekend kun je er ronddwalen in een van de tien kamers. Zo kan je een weefgetouw zien waaraan drie verschillende kunstenaars-wevers werken. Je kan ook knikkers laten rollen over de Kortrijkse bruggen, die door de musea en BuBox op schaal werden gebouwd in hout. In een andere kamer kan je een gigantische stadsboom zien, waarop je kan ontdekken of je een familieband hebt met een of andere beroemde Kortrijkzaan (van geboorte althans). Van Martine Tanghe tot Frank Lateur. Minpuntje: enkele belangrijke musici en Radio 2-coryfeeën zijn blijkbaar vergeten.

Jose Ghiesmans leent zijn verzameling Unicapoppen uit

Ook de bekende Unicapoppen duiken opnieuw op. “We hebben onze bescheiden verzameling uitgeleend. Op 13 december zijn we aanwezig in de Kamer Unica in de Veemarkt 1. We geven daar een beetje uitleg”, vertelt Jose Ghiesmans. “Veel mensen kennen dat nog. Dat is het collectieve geheugen”, aldus Monique Beckers. Heel wat kamers spelen ook met typisch Kortrijkse eigenschappen of fenomenen. “Er is bijvoorbeeld een spel waarmee je kan testen hoe goed jij het als vlashandelaar zou doen“, aldus Greet Verschatse van Texture.

VIDEO: Kortrijk brengt musea bij de mensen

“Volgens de legende is elke Kortrijkzaan bendig, wat zuinig betekent. Dat kan je zien in de kamer ‘Bendig’ waar kunstenaar Jelle Mastenbroek toont wat je met een muntje kan doen.” “Het is traditie dat de handelszaken hun etalages en vitrines sfeervol aankleden tijdens de kerstdagen. Wij hebben er tien etalages – eerst lege en nu aangeklede vitrines – bijgevoegd”, aldus schepen van Cultuur An Vandersteene. “We zijn ook bezig met ‘BrengXbij’ waar we mensen willen warm maken en betrekken bij de toekomstige inhoud van het nieuwe museum. We zijn genomineerd voor de erfgoedprijs van de provincie”, zegt voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Musea, Piet Lombaerts. “We doorlopen een traject naar een sterke projectdefinitie die beantwoordt aan de hedendaagse visie op museaal beleid.” Mag het wat meer zijn?

https://www.youtube.com/watch?v=8MplALpJfT0

(Peter Van Herzeele – foto’s/video TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier