VIDEO James Ensor schittert straks ook in Londen

Redactie KW

De expo ‘Intrigue: James Ensor by Luc Tuymans’ opent op 29 oktober de deuren in de Royal Academy of Arts in Londen. Mu.ZEE in Oostende leende alvast een paar werken van de meester uit afkomstig uit haar topstukkenvleugel.

Volgens curator Luc Tuymans, die al op 18-jarige leeftijd getroffen was door een zelfportret van Ensor, is de Oostendse meester nog te weinig bekend in Groot-Brittannië, ondanks het feit dat hij, net als zijn vader, ook lange tijd de Britse nationaliteit droeg. Zelf reisde Ensor op 26-jarige leeftijd naar Londen om er de werken van Turner te bewonderen. Later zal hij bij leven en welzijn nog exposeren in Parijs, maar nooit in de Engelse hoofdstad. Ook nu is het alweer 20 jaar geleden dat de kunstschilder nog een tentoonstelling in Londen had.

Voor deze tentoonstelling ontleende het Oostendse Mu.ZEE aan curator Tuymans onder andere ‘Zelfportret met bloemenhoed’ en ‘Zicht op de Van Iseghemlaan’ uit. Allebei horen ze bij de collectie van de stad Oostende. ‘Zelfportet met bloemenhoed’ werd in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog gestolen uit het Stedelijk Museum, maar later teruggevonden. De meeste andere werken komen uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Onder andere ‘De intrige’, een naam die Tuymans meteen ontleende voor de volledige tentoonstelling die loopt van zaterdag 29 oktober tot 29 januari 2017 in de Royal Academy of Arts in Londen.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier