VIDEO Brugse acteur dankt rol van terrorist in grote Hollywoodproductie… aan zijn rijbewijs

Redactie KW

Themo Melikidze trok op z’n 18e naar de Verenigde Staten om het te maken als acteur. En die droom lijkt nu werkelijkheid te worden. Hij versierde een rol als terrorist in de grote Hollywoodproductie ‘Patriots day’. In ‘Van Gils & Gasten’ legde hij woensdagavond uit hoe hem dat is gelukt…

Als Belg acteren in een Hollywoodfilm, het blijft uitzonderlijk. De Brugse acteur met Georgische roots Themo Melikidze slaagt er wel in: in ‘Patriot’s Day’, die vanaf 13 januari wereldwijd te zien is, speelt hij de rol van een man die een bomaanslag pleegt tijdens de Boston Marathon. Hij acteert er aan de zijde van A-listers zoals Kevin Bacon, Mark Wahlberg en John Goodman. Na de film versiert hij ook nog een rol in de tv-serie ’24: Legacy’. Bij Lieven Van Gils vertelde hij een leuk detail over wat hem hielp om de rol in de blockbuster binnen te halen.

Krant van West-Vlaanderen had eerder al een babbel met Themo. Een bloemlezing.

Herinner je je veel uit je jeugdjaren, toen je met je ouders uit Georgië wegvluchtte en in Brugge belandde?

“Onze jaren in Georgië waren zeer hard, op sommige dagen hadden we niet eens lopend water, verwarming of elektriciteit. Wie opgroeit in de straten van Tbilisi wordt sneller zelfstandig als kind. De situatie daar heeft me geleerd om te genieten van de kleine dingen in het leven. Ik heb er zeker geen spijt van dat ik in die moeilijke omstandigheden opgroeide. Onze verhuizing naar België heeft me dan weer de andere kant van de wereld laten zien.”

In Brugge heb je taekwondo geleerd. Vanwaar die keuze?

“Van kleins af aan was ik gefascineerd door de films met Bruce Lee. Mijn vader was Georgisch kampioen karate. In Georgië was het ook nodig om jezelf te kunnen verdedigen op straat. Toen we in Brugge arriveerden, wou mijn vader dat mijn broer Giorgi en ik karatelessen zouden volgen. We trokken naar Bloso in Assebroek. Terwijl mijn vader met de receptionist sprak, hoorde ik geluid in de zaal ernaast. Ik ben gaan kijken en zag er voor het eerst taekwondo. Ik was verkocht. Kort nadien zijn mijn broer en ik beginnen trainen bij Chin Do Jang Brugge.”

VIDEO Brugse acteur dankt rol van terrorist in grote Hollywoodproductie... aan zijn rijbewijs

“Na een tijdje trainden we mee met de Belgische selectie. Maar we mochten niet deelnemen aan tornooien in het buitenland, omdat wij geen Belgisch paspoort hadden. Dat heeft ons gelimiteerd. Bijgevolg beperkten wij ons tot sparringpartners van andere atleten en hielden wij demonstraties om taekwondo te promoten in België. We werden begeleid door toptrainers als meester Chin Yun Sup, Frederik en Kurt Van Vlaanderen. Zonder hun hulp en hun motivatie om elke training alles te geven was ik nooit zo ver geraakt in mijn carrière als acteur.”

Wat herinner je je nog van je schooljaren aan het VHSI in Brugge?

“Taekwondo was mijn eerste sportkeuze, maar ik zwom en voetbalde ook op competitieniveau. Ik was geïnteresseerd in verschillende sporten. Mij inschrijven aan een sportschool als het VHSI was een logische keuze. Ik heb er prachtige jaren beleefd, veel ervaring opgedaan. Maar het belangrijkst van al is dat ik daar vrienden heb leren kennen, die ik nu als mijn broers beschouw. Ik heb er ook mijn vriendin Joni Nanelly Decloedt ontmoet, met wie ik al acht jaar een prachtige relatie heb.”

VIDEO Brugse acteur dankt rol van terrorist in grote Hollywoodproductie... aan zijn rijbewijs

Vanwaar de beslissing om voor acteur te gaan studeren in New York?

“Toen ik 5 jaar oud was, moest ik op school een brief schrijven naar mezelf in de toekomst. In die brief stond letterlijk: op een dag zal ik naar Amerika gaan, om een ster te worden zoals Bruce Lee. Dat plan is nooit veranderd. Geïnspireerd door verschillende idolen (Jackie Chan, Sylvester Stallone, Jean-Claude Vandamme, Arnold Schwarzenegger) wist ik dat dit de weg was die ik wou afleggen. Toen ik aan het VHSI afstudeerde, zond ik een auditievideo naar de New York Film Academy. Binnen de maand kreeg ik antwoord dat ik op die acteerschool werd toegelaten met een beurs.”

VIDEO Brugse acteur dankt rol van terrorist in grote Hollywoodproductie... aan zijn rijbewijs

Je speelt nu een man die een aanslag pleegt tijdens de Boston Marathon. Hoe voelt het om een slechterik te spelen ?

“Het is een heel controversiële rol, maar deze film is deels gemaakt als eerbetoon aan de mensen die deze tragedie meegemaakt hebben: politieagenten, brandweerlieden, verpleegkundigen en iedereen die deze rampzalige dag heeft moeten verteren. Ik heb mijn best gedaan om de rol zo realistisch mogelijk te vertolken. Persoonlijk haatte ik die terrorist. Ik heb beelden bestudeerd van de echte bomaanslag. Ze stoorden mij enorm, maar waren essentieel voor mijn voorbereiding.”

Hoe waren de opnames met Kevin Bacon, John Goodman en Mark Wahlberg?

“Een ongelooflijke ervaring die mij zal bijblijven. Ik heb veel bijgeleerd de voorbije maanden in Boston. De steun van Peter Berg en Mark Wahlberg was enorm. Ik voel me vereerd om deel uitgemaakt te hebben van die cast. De film over deze aanslag wordt belangrijk. Niet alleen voor Boston maar voor alle Amerikanen.”

(FJA/Stefan Vankerkhoven)