VIDEO: Brugs talent op het podium van preselecties Rock Rally

Redactie KW

Zaterdagavond vond in de Magdalenazaal in Brugge de achtste preselectie van Humo’s Rock Rally plaats. Voor vijf van de tien bands was dat een thuismatch.

Aan het begin van de avond liet Budget Trash zich al opmerken. Met hun gemiddelde leeftijd van 18 de jongste, maar ook een van de luidste bands op het podium van Cactus Club in de MaZ. Hun ‘surfy garage rock with a psychedelic touch’ haalde vorig jaar De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, voor de preselectie van Humo’s Rock Rally kwamen ze zaterdagavond met drie gloednieuwe nummers naar buiten. “Een bocht van 180 graden in vergelijking met de ruige punk op onze EP ‘Stoke’. De nieuwe songs zijn verfijnder, benieuwd wat dat straks zal geven”, klonk het vlak voor ze het podium bestormden. Wij staken er alvast een grunge-virus van op.

https://www.youtube.com/watch?v=6NbpGCHgeU4

Ook de Brugse vocaliste van Tuk Tuk Thailand was een publiekslieveling. “Was het goed ja? Ik zat volledig in mijn eigen trip”, stond ze achteraf wat te bekomen. De experimentele elektronica van Tuk Tuk Thailand situeert zich ergens binnen het post-dubstepgenre – het trio is fan van James Blake, Alt-J en The xx – en wordt af en toe met de broeierige triphop van Portishead vergeleken. “Maar onze roots liggen in de indierock, en er zitten ook r&b invloeden in onze muziek”, aldus zangeres Alison Salens. Haar bandgenoten Pierre Lannoy en John Bonaparte leerde ze kennen in de abdijschool van Zevenkerken. “We hebben daar donderdag nog opgetreden!”

https://www.youtube.com/watch?v=e9i2Ez2oP9I

How Tsunami! (“met uitroepteken”) is dan weer thuis in de Brugse muziekschool Metronoom: drie van de vier groepsleden geven er les. De band trad zaterdagavond voor het eerst op in de nieuwe bezetting, aangekondigd als ‘Vlaamse Britpop’. “Spannend om voor een Brugs publiek te spelen, Budget Trash zijn trouwens ook oud-leerlingen van de Metronoom”, zei frontman Arnaud de Rouck na de set van drie nieuwe nummers. “We hebben er nog wel een handvol klaar, maar het is een work in progress. Morgen steken we de koppen bij elkaar om te zien hoe we het verder aanpakken.”

Topanga, synth noise krautrockers met een punkattitude en een aanstekelijke groove, deed dan weer denken aan de prettige chaos uit de beginjaren van Evil Superstars. Ook al door de capriolen van Bram Ryde. “Ian Curtis van Joy Division? Ik ben een grote fan van die band, maar we proberen toch ons eigen ding te doen. We maken ook geen super voor de hand liggende muziek.”

Weer iets heel anders was de sound van Giraffic, een groep jonge twintigers uit centrum Brugge. “Het heeft er de voorbije dagen nog om gespannen, we gaven in ons repetitiehok een try-out voor vrienden en op hun aanraden hebben we last minute nog wat aan de set gesleuteld.” Dat repetitiehok blijkt in hartje Brugge te liggen. “Maar onze buren zijn al verhuisd dus dat is geen probleem.” De muziek van Giraffic laat zich volgens hun vi.be profiel omschrijven als ‘zoete indievibes’. “We zijn nog altijd een beetje op zoek naar een eigen sound, de nummers die we instuurden voor de preselecties waren eigenlijk nog niet helemaal af. Maar onze sound is al iets minder ‘generisch’, we klinken iets meer gefocust.”

Vijf sterke West-Vlaamse bands dus in de achtste preselectie, benieuwd wie van hen straks doorstoot naar de halve finales van de Rock Rally. De eerste daarvan vindt op zaterdag 24 maart plaats in de Trix in Antwerpen.

(WK – video’s WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier