Veurnse kunstschilder Georges Tahon (1929-2003) gehuldigd met boek en tentoonstelling

Maud Vanhauwaert (dichteres-performer, winnares Herman Deconinck literatuurprijs publiek 2015) - Willem Vermandere - Ghislain Potvlieghe (auteur boek) - Dorothy Tahon (oudste dochter Georges Tahon) - José Clauw (neef van Georges Tahon) - Johan © JT
Redactie KW

Vrijdagavond werd in ‘Het Spaans Paviljoen’ in Veurne een boek over kunstschilder Georges Tahon voorgesteld. Dit initiatief is naar het idee van ‘De Ghesellen van de Kastelnij Veurne’ uitgewerkt samen met het stadsbestuur.

Auteur van het boek, Ghislain Potvlieghe, gaf tekst en uitleg over het ontstaan van deze unieke uitgave. José Clauw, familielid van de kunstenaar, schetste zijn afkomst en loopbaan voor een volle zaal aandachtige toehoorders, waaronder de twee dochters van de overleden Veurnenaar. De vrouw van Georges is ook overleden. Tijdens de boekvoorstelling werd een passende hulde aan Tahon gebracht door Maud Vanhauwaert en Willem Vermandere, die elk op hun eigen manier, met poëzie en een lied hulde brachten aan hun stadsgenoot.

aquarelstijl

Georges Tahon is een gekend streekschilder. In vele woningen van Groot-Veurne, maar ook ver daarbuiten hangen werken van deze kunstenaar. Vooral landschappen, vergezichten met kerktorens en boerderijen in zijn typerende aquarelstijl vormen een uniek document over de streek waar hij zo vaak rondtoerde. Ook de ‘Boetprocessie’ en de Veurnse kermis zijn thema’s die meermaals in zijn werken voorkomen.

Info: Het boek is een uitgave van ‘De Draak’ en kost 15,90 euro. De tentoonstelling is nog in het weekend van 28 maart gratis te bezichtigen tussen 10 en 18 uur in het ‘Spaans Paviljoen’ in de Ooststraat in Veurne.

(JT – foto JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier