Veurne charmeert met vier historische theaterwandelingen

© Foto MVDP
Redactie KW

Op zaterdag 9 april toverde de stad Veurne het marktplein om in een oorlogstafereel van 100 jaar geleden voor de tweede editie van ‘Historisch Veurne’. In 2016 staat het evenement in het teken van sterke vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de Eerste Wereldoorlog.

Gidsen in oorlogstenue leidden bezoekersgroepen rond, die zich inschreven voor de theaterwandelingen. De tickets daarvoor waren in een mum van tijd bijna allemaal van tevoren de deur uit. Tijdens de wandelingen van drie kwartier ontdekken de bezoekers ook enkele mooie historische locaties van Veurne. In de Albertzaal van het stadhuis speelt zich het eerste tafereel af: Andrea Croonenberghs in de rol van koningin Elisabeth voert een gesprek met haar hofdame. Ze praten over hoe de koningin beter haar Duitse nationaliteit kan verdoezelen, hoe ze een bijdrage kan leveren door mee te werken aan de oprichting van een noodhospitaal, over haar entourage van kunstenaars…

Heel wat bezoekers worden door deze levensechte verhalen nieuwsgierig naar het leven van deze sterke persoonlijkheden en pikken tegelijkertijd de tijdelijke tentoonstelling ‘De ZIJkant van de Oorlog, Marie Curie‘ mee in het belevingscentrum ‘Vrij Vaderland’. Het bezoek gaat verder, over het marktplein van Veurne, waar de vereniging We’ll Remember Pops‘ een authentiek tafereel van soldaten en verpleegsters anno 1914-1918 heeft opgebouwd, met tenten, paarden, geweren, strobalen… In de tenten op de Appelmarkt maken de wandelaars kennis met Elsie en Mairi, de legendarische verpleegstersengelen van Flanders Fields.

Ook met Katelijne Verbeke en Antje De Boeck

Het gezelschap ‘Salient Remembrance Detachment’ speelt levensechte scènes na, waarbij gewonde soldaten in authentieke uniformen worden aan- en afgevoerd op oude draagberries. Een gerestaureerde ambulance uit de Eerste Wereldoorlog maakt deel uit van het decor en de soldaten warmen zich aan de oude houtkachel, die nog prima werkt. De volgende halte is de Oude Bibliotheek, waar Katelijne Verbeke de rol van Käthe Kollwitz vertolkt en haar bezorgdheid uit over haar zoon die naar het front trekt.

De laatste stopplaats is hotel ‘Die Nobele Rose’, waar ooit de Duitse dichter Rainer Maria Rilke logeerde en ook Marie Curie. In het imposante interieur van dit voormalige hotel wacht Marie Curie, vertolkt door actrice Antje De Boeck, de bezoekers op. Marie Curie, de Pools-Franse pionier op het gebied van radioactiviteit, trok tijdens de oorlogsjaren rond met een röntgenapparaat en daarover discussieert ze tijdens deze toneelscène met haar dochter Irène. Ook het muzikale aspect is niet vergeten en natuurlijk zijn Nederlands- en Engelstalige oorlogsliederen het thema. Gerlinde Weze zorgt voor de muzikale intermezzo’s in het ‘Spaans Paviljoen‘ en er zijn drie voorstellingen in het projectdorp ‘Pack up your troubles and smile’.

Om 20.30u wordt het evenement afgesloten met een schitterende slotshow van dans, muziek en theater.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier