Verrassend openingsconcert van de ‘Zomervariaties’ van Veurne in de kerk van Houtem

Mama Gergez aan de cello, Joke piano en Rientje viool © JT
Redactie KW

Maandagavond zat het kerkje van Houtem bij Veurne goed vol voor de eerste voorstelling van de ‘Zomervariaties’. Mama Gergez Damarascas en haar twee dochters, Rientje en Joke, brachten er een prachtig concert voor een enthousiast publiek.

Joke, aan de piano, had zelfs een speciaal nummer gecomponeerd voor het openingsconcert van de ‘Zomervariaties’. Ze spelen in deze formatie nog maar enkele maanden samen, maar eens op dreef is daar hoegenaamd niets van te merken. Goed op elkaar ingespeeld, met wat uitleg over de nummers van de sympathieke mama, wordt er gemusiceerd alsof ze al jaren samen spelen. Joke aan de piano kreeg voor één nummer versterking van zus Rientje. De ‘quatre-mains’ gleden over de toetsen dat het een lieve lust was. Mama Gergez is celliste en fluitiste. Zij verleende haar medewerking in verscheidene binnen- en buitenlandse orkesten en tal van artistieke projecten o.a. in internationale vernissages, film en theaterfestivals, dansvoorstellingen, radio-studio-en cd opnames.

Ook eigen composities

‘Las Damarascas’ was vroeger een 5-koppig gezinsorkest met als repertoire Argentijnse tango, blues, klassieke jazz, Latijns-Amerikaanse muziek, salonmuziek en ook eigen composities. Veel andere concerten brachten hen op tal van grote festivals zoals Jazz Middelheim, de Gentse Feesten, de Antilliaanse Feesten, Rock Werchter, Maanrock Mechelen enzovoort. Kenmerkend voor hun stijl is het kleurijk palet aan schakeringen, waarbij klank, kleur en licht een fel contrast vormen met de onvoorspelbare en soms excentrieke wendingen. Het publiek kon genieten van een ware ontdekkingstocht vol passie, romantiek en speelsheid met een knipoog naar mama. De composities, waarvan enkele zelf geschreven, zijn meestal korte krachtige impressies. Muziek die op muzikaal en technisch domein tot de verbeelding spreekt, zowel voor de beginnende student als voor de professioneel geschoolde artiest. Het warm applaus en het bis-nummer deden ons verlangen naar meer..

Zomervariaties: iedere maandagavond op verschillende locaties tijdens de grote vakantie, gratis voor Veurnaars. Vijf euro voor niet-Veurnaars.

Info: 058 33 55 31 of zomervariaties@veurne.be of www.veurne.be

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier