Verovert pianobouwer Chris Maene de wereld straks met ‘nieuwe’ vleugelpiano?

Pianobouwer Chris Maene bij pianist Daniel Barenboim en de nieuwe vleugelpiano. © GF
Redactie KW

Pianobouwer Chris Maene uit Ruiselede heeft woensdag een baanbrekende vleugelpiano gelanceerd in Ruiselede.

Het revolutionaire instrument, dat eigenlijk teruggrijpt naar historische bouwmethodes, werd woensdag voorgesteld in de thuisbasis en debuteert vanavond in de Royal Festival Hall in Londen. “We gaan verder waar pianobouwers in de 19de eeuw gestopt zijn”, aldus Maene.

Rechtsnarige piano

Verovert pianobouwer Chris Maene de wereld straks met 'nieuwe' vleugelpiano?

Tot het einde van de 19de eeuw werden vooral rechtsnarige piano’s gebouwd, maar toen pianobouwer Steinway & Sons de snaren in verschillende lagen begon te kruisen, verdween die eerste soort, omdat meer en meer pianobouwers het succes begon te imiteren. “In dit proces hebben ze allen hun aandacht verloren voor de unieke klankeigenschappen van rechtsnarige concertvleugels”, merkt Maene op.

We bouwden er meteen twee, om te kunnen vergelijken en verder te onderzoeken

Verovert pianobouwer Chris Maene de wereld straks met 'nieuwe' vleugelpiano?

Maene speelde al langer met het idee om die bouwkunst terug nieuw leven in te blazen en vond met de Argentijns-Israëlische pianist Daniel Barenboim een geschikte partner. Barenboim speelde in 2011 op een rechtsnarige vleugelpiano van de Hongaarse virtuoos Franz Liszt, en merkte meteen een groot klankverschil op. Bij zijn zoektocht om een nieuwe piano te maken, die het beste van twee werelden combineert, kwam hij uit bij Chris Maene. Steinway & Sons werkte ook mee aan het onderzoeksproces.

“Er is enorm veel onderzoek aan voorafgegaan. Daarna kropen nog eens 3.000 manuren in de bouw van de piano. We bouwden er meteen twee, om te kunnen vergelijken en verder te onderzoeken”, aldus de pianobouwer uit Ruiselede.

Verovert pianobouwer Chris Maene de wereld straks met 'nieuwe' vleugelpiano?

Prijskaartje van 200.000 euro

De ene Bareboim-Maene piano speelt woensdagavond in Londen, de tweede verhuist straks van Ruiselede naar de wereldexpositie in Milaan. “Dit is pas het begin. Iedereen is nieuwsgierig en wil er mee spelen, concerten geven of opnemen”, aldus Maene. De kans is dan ook groot dat dit type straks verder gecommercialiseerd wordt. Geïnteresseerden houden best al een potje van 200.000 euro aan de kant voor het instrument.

(Belga – Foto’s Maene)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier