Verlaten school Broelkant verdwijnt definitief na een laatste kunstproject

Redactie KW

Vastgoedontwikkelaar Immogra en Biënnale Interieur stellen de site Broelkant voor de laatste keer open voor het grote publiek. Tijdens Interieur Extra in Kortrijk City loopt daar het project SQM: The Quantified Home van 17 tot en met 26 oktober.


Naar aanleiding van Interieur Extra sloegen Immogra en de organisatie van de Biënnale Interieur de handen in elkaar. De site Broelkant met de schoolgebouwen van de Broelschool, de kloosterwoningen en de kapel werden ter beschikking gesteld van de Biënnale Interieur. De bezoeker zal er kennis kunnen maken met het werk van Britse architect Joseph Grima, curator van de Biënnale en stichter-onderzoeker van het collectief Space Caviar. “Dit is de allerlaatste keer dat de gebouwen bezocht kunnen worden. Daarna gaan ze tegen de vlakte”, legt Leopold Dekeyser uit als Development Manager van Immogra Development.

Verlaten school Broelkant verdwijnt definitief na een laatste kunstproject


Joseph Grima werkt momenteel binnen het collectief Space Caviar dat hij samen met de Israëlische architecte Tamar Shafrir in 2013 in Genua in Italië oprichtte. Het collectief onderzoekt de hedendaagse vorm van wonen als sociaal en politiek gegeven met behulp van design, exposities, publicaties en video. “Interieur is perfect geschikt voor dat onderzoek. Het heeft een opmerkelijke traditie in vooruitstrevend kritisch denken wat de huiselijke sfeer en traditie betreft”, zegt Grima. “Het onderzoek is dringend rekening houdend met de snel veranderende industriële cultuur en de centrale rol van thuis in de huidige crisis.” Die centrale rol wordt nu weergegeven in de oude Broelschool met de tentoonstelling SQM: The Quantified Home. SQM staat voor Square Metre.”Het project onderzoekt de evolutie van het huiselijk leven van de laatste vijftig jaar”, vertelt designer Martina Muzi, lid van Space Caviar en projectorganisator. “De gemeenschap werd radicaal hervormd met de infiltratie van de militaire technologie en de veranderde houding tegenover het fundamenteel recht een onderkomen te hebben.”

Robotstofzuigers

Volgens Martina is de oude school de perfecte locatie. “Die sfeer met oude kamers van het klooster, de klaslokalen, het internaat, de refter, noem maar op, toont hoe hier de laatste tientallen jaren geleefd werd.” Zij toont in de installatie twee tijdslijnen doorheen de school. “Een lijn die hoogtepunten toont van de algemene wereldgeschiedenis en een tijdslijn die gekoppeld is aan de historie van het gebouw”, zegt Martina. Ze toont het parcours aan de hand van flarden van boeken en liedjesteksten, literatuur, stukken proza, quotes, video en tweets. Het parcours eindigt met een Roomba Balletin de gymzaal: een choreografie van robotstofzuigers. “We hebben met een ‘demolition workshop’ met 10 internationale jonge designers en architecten ook het gebouw ‘behandeld’ en een parcours ‘gekapt’ en gebouwd doorheen de school. Alles met materiaal uit de infrastructuur van de school zelf.” In de kapel van de Broelsite zal de maquette met een beeld van de huidige invulling, gemaakt door het architectenbureau Lens°Ass Architecten, te bewonderen zijn. Alle gebouwen zijn van 17 tot en met 26 oktober elke dag vrij toegankelijk van 12 tot 21 uur.

(PVH – Foto JVGK)