Verdwenen paneel van Lam Gods teruggevonden in Oostende?

Redactie KW

Wie woensdag langs het strand van Oostende wandelde, kon niet anders dan constateren dat het sinds 1934 vermiste linkerluik van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck terug is.

Het is te bewonderen in het raamwerk van het drieluik van hedendaags Gents kunstenaar Kris Martin. Die pootte het neer op het strand van Oostende, ter hoogte van het Thermae Palace Hotel. Hij deed dat toen naar aanleiding van de tentoonstelling De Zee van curator Jan Hoet in 2014.

Wie de iconografie onder de spreekwoordelijke loep neemt, ziet zelfs dat Leopold II op zijn paard het gezelschap van de Rechtvaardige Rechters heeft vervoegd. Waardoor het luik nog in esthetische en historische waarde stijgt. Helaas ontbreken in de Oostendse versie van het Lam Gods wel alle andere panelen…

Verdwenen paneel van Lam Gods teruggevonden in Oostende?

Ondertussen blijkt dat De Stoete Ostendenoare tekent voor deze persiflage van de Rechtvaardige Rechters. “Niet alleen zijn de Rechtvaardige Rechters als kunstwerk verdwenen, maar ook zijn er nog altijd geen Rechtvaardige Rechters die de misdaden van Leopold II durven aanklagen. Tezelfdertijd hebben we het leugenachtig opschrift aan het ruiterstandbeeld verwijderd. We hopen dat Stad Oostende nu eindelijk eens een opschrift aanbrengt met de waarheid…”, weet de Stoeten te melden.

(ML – Foto’s ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier