Verborgen schatten onder podium Sint-Elooiskerk

Voorzitter Philippe Lagae van de kerkfabriek in de Sint-Elooiskerk. (Foto EDB)
Redactie KW

Bij de afbraak van het podium in de Sint-Elooiskerk zijn enkele verdoken pareltjes tevoorschijn gekomen. De mensen van de kerkfabriek vonden onder meer een prachtig uitgewerkte vloer en kunstwerken in het hoofdaltaar.

Voorzitter Philippe Lagae van de kerkfabriek volgt de werken op de voet. “Het grote houten podium was niet meer bruikbaar”, aldus Philippe. “De stoelen stonden ver naar achter doordat het podium ver uitgebouwd was. Nu zitten de mensen dichter bij het altaar. We willen de mogelijkheid bieden om de kerk voor andere dingen te gebruiken zoals concerten of voorstellingen. Doordat de stoelen nu dichter naar het altaar toe geplaatst zijn, scheppen we achteraan heel wat ruimte.”

Daarnaast werd ook de elektriciteit en verlichting in de kerk aangepast. “Deze investering zullen we rap terugwinnen. Er was veel verbruik, maar de nieuwe ledverlichting zal daar verandering in brengen”, zegt Philippe. Om de veranderingen te realiseren, werd er eerst gedacht om de pilaarbeelden achteraan de kerk te verplaatsen. “Die beelden komen nog uit de oude barokkapel die op de plaats van de kerk stond in de 15de eeuw. Deze kapel is ruim 130 jaar geleden afgebroken om de huidige Sint-Elooiskerk te zetten. Een oude klok die nu tijdens de consecratie gebruikt wordt, is ook nog een overblijfsel van die kapel. Die vonden we in een vergeten hoek.”

Ontdekkingen

Mede dankzij Marc Delrue – vroeger nog pastoor in Sint-Maarten – van de commissie cultusgebouwen in onder meer het bisdom Brugge werd er beslist het podium af te breken. “We hadden al eens onder het podium gekeken met een zaklamp. We zagen een vloer, maar je weet dan nog niet wat je precies zal vinden. Het was alvast spannend.”

“Het hoofdaltaar was meer dan een meter hoog ingepakt in hout”

De werken startten in september en duurden twee tot drie weken. “Het was een metamorfose“, zeg Philippe. “Het podium, dat in de jaren zeventig opgetrokken werd, bedekte het hoofdaltaar tot halverwege. Het was meer dan een meter hoog ingepakt in hout. Er kwamen prachtige sculpturen tevoorschijn die al die jaren bedekt waren. In het tegelwerk van de vloer ontdekten we een mooie figuur, maar door alles te bekisten werd destijds wel heel wat schade aangericht.”

Onder meer deze sculpturen in het hoofdaltaar zaten verboren onder het podium. (Foto EDB)
Onder meer deze sculpturen in het hoofdaltaar zaten verboren onder het podium. (Foto EDB)

“Een aantal mensen herkenden toch sommige zaken, maar ik wist niet hoe het er vroeger was“, zegt Philippe, die geboren werd in Sint-Elooi. Na omzwervingen naar Brussel en Gent kwam hij naar Kortrijk terug. In 2002 werd hij penningmeester van de kerkfabriek en hij is nu drie jaar voorzitter.

Werken

Het kerkbestuur probeert de werken zoveel mogelijk zelf te financieren. “We beschikken nog over een eigen inkomen. De helft van het budget komt van de stad. We vragen geen extra centen voor de werken. We voeren ze geleidelijk aan uit. In september was het altaar aan de beurt en deze week werden de verlichtingswerken afgerond. Nu sparen we opnieuw. De volgende stap zal het herstellen van de vloer en de herinrichting van het koorgedeelte zijn.”

Philippe ziet nog een mooie toekomst voor Sint-Elooi. “Anders dan de centrumkerken, die het echt moeten hebben van de buurt, komen hier mensen van overal. Wij hebben het geluk dat taalcentrum Depauw zijn parking openstelt tijdens de misviering op zondagmorgen.”

Op 18 november vindt er al een eerste voorstelling in de vernieuwde kerk plaats. Het koor Altra Voce brengt er om 20.15 uur ‘Petite Messe Solennelle’ van Rossini. “De akoestiek is enorm veranderd. Het optreden zal een eerste kennismaking zijn met heel de vernieuwing”, besluit Philippe.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier