Veertienjarige vioolvirtuose Eva gaat voor de top

Redactie KW

Eva Lievens is lid van het strijkkwartet ‘Archi Selvatici’, samen met drie vriendinnen neemt ze deel aan de wedstrijd ‘Thomas speelt het Hard’ op Canvas. Dat ze de muzikale kwaliteiten van geen vreemde heeft is duidelijk, haar beide ouders zijn professionele violisten.

De 14-jarige Eva studeert Latijn aan het Sint-Andreasinstituut, daarnaast volgt ze ook nog eens muzieklessen aan het Conservatorium Aan Zee. Het muzikale talent zit haar in het bloed aangezien haar beide ouders professionele violisten zijn. Om haar studies gemakkelijker te combineren met haar muziekopleiding hoopt ze volgend jaar het topkunstenstatuut te bekomen.

Combinatie

“Op mijn zesde ben ik begonnen met viool spelen. Daarnaast speel ik de laatste vier jaar ook nog piano”, vertelt ze. “Wekelijks volg ik naast mijn gewone studies nog eens vijf uur les aan het Conservatorium aan Zee en nog eens drie uur in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten (STAP) in Roeselare.”

“Bij STAP volg ik twee uur orkest en dan nog een uur instrumentaal-ensemble, daar heb ik gekozen voor kwartet. Het lukt voorlopig om de combinatie te maken met school en muziek, hoewel het niet altijd even gemakkelijk is als er veel concerten zijn. De keuze voor viool lag voor de hand door mijn ouders, hoewel ze me vrij lieten in mijn keuze. Het mooie aan een instrument als viool is dat je erg veel verschillende genres en klankkleuren kan spelen. Je kan ook muziek uit verschillende periodes spelen. Bepaalde instrumenten zijn pas na de viool uitgevonden…”

“We doen vooral mee omdat we geen enkele uitdaging uit de weg willen gaan”

Groeimarge

Op zaterdag 28 oktober krijgen tien kandidaten van de wedstrijd, waaronder het strijkkwartet van Eva, de kans om te spelen op een concert tijdens het festival ‘Iedereen Klassiek’ in Brugge. De groep die op dat moment de meeste stemmen heeft behaald, is automatisch genomineerd. De andere negen worden geselecteerd. Na ‘Iedereen klassiek’ kiest een professionele jury uit de tien kandidaten een winnaar die dan mag spelen als voorprogramma van het concert van Thomas Vanderveken.

“Ons strijkkwartet bestaat eigenlijk uit vier personen: Laurien Vrammout, Olivia Vantomme, Emma Priem en ikzelf”, gaat Eva verder. “Ik leerde hen kennen in STAP. De bedoeling is dat we elke maand een filmpje uploaden waarin duidelijk wordt hoeveel vorderingen we al gemaakt hebben. Op die manier moeten we zoveel mogelijk stemmen proberen binnen te halen. Als we de meeste stemmen hebben worden we automatisch genomineerd als een van de tien kandidaten. We doen vooral mee omdat we geen enkele uitdaging uit de weg willen gaan. We zijn nog jong en hebben nog veel groeimarge. Winst van een wedstrijd als deze geeft je een boost voor de toekomst. Als we de wedstrijd winnend kunnen afsluiten zal het ons alleen maar motiveren om nog meer te studeren en verder te gaan in onze muziek.”

Interbellum

“Je kan nu al stemmen op ons door naar www.speelhethard.be te gaan. Daar maak je een profiel aan om je te registreren. Daarna ga je naar de pagina ‘Maak kennis met de deelnemers’. Bij ‘zoeken’ vul je dan de naam ‘Archi Selvatici’ in. Je klikt op het profiel en dan op de stemknop. Daarna moet je enkel nog op het mailtje dat je zal krijgen op ‘verstuur verificatie e-mail’ klikken”, besluit Eva.

Wie Eva en haar vriendinnen al eens aan het werk wil zien kan terecht op het interbellumconcert in Oostende op zondag 2 juli. Voor meer info mail naar interbellum@gmail.com !

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier