Van sloop gered beeldhouwwerk in provinciedomein Oostende

Redactie KW

Sinds kort staat aan de ingang van het Domein Raversyde binnen het Memoriaal Prins Karel een monumentaal beeldhouwwerk opgesteld in open lucht.

Het betreft een figuratief bas-reliëf in natuursteen dat de luchtvaart symboliseert in de twee levensgrote mythische figuren. Heemkundige Dries Degryse wist te achterhalen dat het beeld in 1947 vervaardigd werd door beeldhouwer Dries Maertens die net als veel andere gevangenen uit de Brugse gevangenis er als geïnterneerde tewerkgesteld was. Het beeld was bestemd voor de inkomhal van de toenmalige luchthaven. Later maakte de artiest, die uiteindelijk werd vrijgesproken van vermeende collaboratie-activiteiten, ook beeldhouwwerk voor de toenmalige luchthaven van Knokke-Het Zoute.

Het bas-reliëf kwam later terecht tegen de zijkant van het ondertussen afgebroken clubhuis van de Noordzee Vliegclub aan de Nieuwpoortsesteenweg. Ook binnen dat gebouwtje waren nog twee beeldhouwwerken van dezelfde kunstenaar bewaard. De Vlaamse overheid schonk de creatie na de sloop van het oude clubhuis aan het provinciedomein. De twee werken die binnen stonden gingen naar heemkring De Plate. Op de foto gedeputeerde Franky De Block, collectieregistrator Kathleen Ribbens en conservator Mathieu de Meyer.

(ML)