Urbanus nam zijn eerste platen op in Brugge en keert er straks terug

Urbanus: "In Brugge ben ik altijd bang dat ze me in een kantkloswerk zullen verwerken." © GF
Redactie KW

Urbanus speelt dinsdag en woensdag zijn show Trecto Pnix in het Concertgebouw. Het is geleden van 2013 dat de komiek er op de planken stond en daar houdt hij alleen maar heel goeie herinneringen aan over.

Omdat de show van woensdag 7 maart zo snel uitverkocht was, werd er een tweede georganiseerd. Die vindt een dagje eerder plaats en voor die show zijn wél nog tickets te verkrijgen. Maar ‘t is voor de rappe, want ook die show is bijna uitverkocht.

Schaterlach

Het is geleden van 2013 dat Urbanus op de planken stond in het Concertgebouw. “Dat was met mijn vorige show Urbanus Zelf enhet was het allerbeste optreden van de hele toer”, herinnert Urbanus zich nog levendig.

“Er zat een jongetje in de zaal die schaterde bij ieder woord dat ik zei. Zo stak hij de hele zaal aan”

“Er zat een jongetje in de zaal die schaterde bij ieder woord dat ik zei. Zo stak hij de hele zaal aan! Zelfs met de grappen die hij niet begreep, lachte hij. Wat het natuurlijk allemaal nóg hilarischer maakte! Ik kon me zelf amper inhouden van lachen. Ik laat mijn technicus ieder optreden opnemen, maar uitgerekend die dag was er een vervanger en die was vergeten de knop in te drukken. Vreselijk jammer! Dat optreden had zo integraal op de liveplaat gekund. Ik hoop dat die jongen dinsdag of woensdag weer in de zaal zit!”

Vleugels op het podium

Urbanus speelt graag in Brugge, al zal hij er wel geen trip door de stad aan koppelen. “Ik ben een boerke van de boerenbuiten. Ik vind het meestal te druk in een stad. Samenscholingen van meer dan drie personen, daar heb ik schrik van. Rondkuieren en winkels afdweilen, dat is niet aan mij besteed. In Brugge ben ik altijd bang dat ze me in een kantkloswerk zullen verwerken. (lacht) Maar ik kom er wel heel graag spelen. Het publiek is er altijd enthousiast en dat geeft me vleugels op het podium.”

Urbanus ontwierp destijds nog het logo van de Koninklijke Roeivereniging Brugge.
Urbanus ontwierp destijds nog het logo van de Koninklijke Roeivereniging Brugge.© GF

De komiek heeft enkele goeie vrienden wonen in Brugge. “De hoofdgriffier van justitie in Brugge is een goeie vriendin van mijn vrouw en ik. Zij woonde vroeger in onze buurt en daardoor kennen we haar goed. We nodigen elkaar af en toe eens uit en dan is het altijd gezellig. Als ze haar toga aanheeft is zij een heel statige madam, dan is zij de opper Manitou, maar eens in haar deux-pièceke, kun je er heel veel plezier mee maken! Ze komt vast en zeker kijken met haar man en enkele collega’s. Het geeft me ook altijd een extra boost als er vrienden in de zaal zitten. Trouwens, via mijn vrienden passeer ik soms ook eens bij de Koninklijke Roeivereniging in Brugge. Ik heb zelfs het logo ontworpen voor de roeipakjes van de jeugd.”

Opgelicht in Brugge

In de jaren 70 nam Urbanus zijn eerste twee platen – ‘Leevend’ en ‘In De Weide / Op De Vijver’ – op in Brugge. “Ik zat toen bij Theaterburo Merlijn van ene Nico, waar zowat alle kleinkunstenaars bij zaten. Die is dan zelf een opnamestudio begonnen en een eigen platenlabel. Mijn eerste twee platen werden daar opgenomen. Maar daar heb ik echt geen goeie herinneringen aan. Die vent heeft me serieus opgelicht. Ik speelde twee keer voor een bomvolle schouwburg voor de opname van mijn eerste live plaat. Ik kreeg niks op de toegangsprijs, want de opname was zogezegd heel duur. Terwijl hij eigenlijk gewoon mijn show zat op te nemen met een bandopnemertje met twee sporen! (lacht)”

“Van de platenverkoop heb ik ook maar een klein deel gezien van wat me toekwam. Ik heb dus als beginnend artiest mijn vaccins gekregen. Gelukkig heb ik die gast van mijn kont kunnen schudden en ben ik er niet aan onderdoor gegaan…” (BC)

Tickets: www.comedyshows.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier