URB EGG café leidt deze zomer Brugse Triënnale in

27/06/17 om 15:49 - Bijgewerkt om 16:35

Op 5 mei 2018 start de tweede editie van de Triënnale voor Hedendaagse Kunst op dertien locaties in de binnenstad. Deze zomer wil het URB EGG café in het park naast het station de Bruggelingen warm maken voor dit artistiek evenement. Onder andere met een gratis drink op zaterdag 1 juli van 13 tot 15 uur bij de officiële opening.

URB EGG café leidt deze zomer Brugse Triënnale in

Burgemeester Renaat Landuyt heeft de vijfjaarlijkse stadsfestivals, die sinds Brugges Europese Culturele Jaar 2002 op touw gezet werden, vervangen door Triënnales voor Hedendaagse Kunst. Daarvoor wordt jaarlijks 700.000 euro uit de Brugse stadskas opzij gezet.

Gedurfder

De tweede editie - 2018 - is ambitieuzer en gedurfder dan de eerste Triënnale in 2015. "Er worden op dertien plekken in de Brugse binnenstad artistieke en architecturale ingrepen gedaan door een selectie van internationale kunstenaars en architecten", zegt burgemeester Renaat Landuyt. "De Brugse Triënnale is veel meer dan louter hedendaagse kunst naar Brugge halen, het is onze stad profileren als een kenniscentrum van het stedelijk weefsel."

Vloeibare stad

Curatoren Till-Holger Borchert en Michel Dewilde leggen uit : "Het thema van de Triënnale Brugge 2018 is liquid society. De Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman kwam tot de vaststelling dat onze globaliserende maatschappij constant in verandering is. Gevestigde gedachten en leefvormen staan onder druk."

URB EGG café leidt deze zomer Brugse Triënnale in

"We zien Brugge als een broedplaats voor duurzame vernieuwing in een stedelijke context", vervolgt Michel Dewilde. "Met artistieke en architecturale installatie creëren de deelnemers aan de Triënnale gastvrije, open ruimtes. Hun tijdelijke ingrepen in het stedelijk weefsel bieden inwoners en bezoekers nieuwe kansen tot ontmoeting."

Jonge kunstenaars

De volgende internationale architecten en kunstenaars hebben hun medewerking toegezegd : Jaroslaw Kozakiewicz, Wesley Meuris, Renato Nicolodi, Nie-Kunle Adeyemi, OBBA, Tomas Saraceno, SelgasCano, Raumlabor, Rotor, Ruimteveldwerk, Roxy Paine, John Powers, Studio KCA, Monir Shahroudy, Farmanfarmaian, Peter Van Driessche en Atelier 4. De Triënnale werkt ook samen met het Frans Regionaal centrum voor actuele kunst (FRAC) uit Orléans, dat met jonge kunstenaars neerstrijkt in de tuin van het Grootseminarie.

De Triënnale vindt plaats van 5 mei t/m 18 september 2018. Als voorproefje is er vanaf dit weekend de Pre-Triënnale in het URB Egg café in het park naast het station. In een container is er een kleine vooruitblik naar de Triënnale. De hele zomer lang is er een artistiek, culinair en ecologisch programma. Met op donderdagavonden in juli en augustus afwisselend art talks over Brugge als vloeibare stad en concerten. Daarnaast zijn er zes energy talks, met concrete tips rond duurzame energie. Op vier zondagmiddagen komen de chefs van Kok au Vin, Komtuveeu, De Republiek en Tom's Diner in het URB EGG café koken.

(SVK - Foto MVN)

Info : www.triennalebrugge.be

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!