Unieke tentoonstelling The Green Light District in Kortrijk

Redactie KW

In de Budafabriek loopt vanaf 8 november de unieke expo The Green Light District, waarbij groene revoluties voor het voetlicht worden gezet.

The Green Light District is een project van kunstenaars, ondernemers en wetenschappers. Het is niet alleen een expo, maar er zijn ook labs, lezingen en workshops. “De bedoeling is om de tentoonstelling te laten groeien”, aldus curator Christophe De Jaeger. “De kunst moet aanleiding geven tot discussie, debatten… De kunstenaars die exposeren zijn ook hybride kunstenaars: ze experimenteren met wetenschap en zijn heel ondernemend.”

Dat er heel wat speciaals te zien is op The Green Light District, spreekt dan ook voor zich. Hierbij enkele voorbeelden.

1. ‘Menselijke’ yoghurt

De Sloveense Maya Smrekar pakt uit met haar eigen yoghurt, die ze een tijdje geleden ontwikkelde. De yoghurt bevat menselijke enzymes. Haar eigen enzymes… De yoghurt kreeg dan ook de passende naam ‘Maya Yoghurt’.

Unieke tentoonstelling The Green Light District in Kortrijk


2. Vispiramide

De Amerikaan Brandon Ballengée is kunstenaar, bioloog en natuurbeschermingsactivist. Met zijn oeuvre test hij de grenzen af van kunst en wetenschap. Veldonderzoek en labowerk inspireerden Ballengée tot het maken van beeldend werk dat getuigt van een groot maatschappelijk en ecologisch engagement. Hij maakte voor The Green Light District een voedselpiramide, gebaseerd op de viswereld, die de crisis in de visindustrie weerspiegelt.

Unieke tentoonstelling The Green Light District in Kortrijk


3. Indoortuin en -veld

Op de eerste verdieping van de Budafabriek is één ruimte omgetoverd tot een indoortuin. Die is onderverdeeld in een kruidentuin, een mediterrane tuin en een veldje. Op dat veld zullen groenten verbouwd worden die de Stadsboerderij dan op haar stand zal verkopen. De Kortrijkse tuinbouwschool zal de indoortuin onderhouden.

Unieke tentoonstelling The Green Light District in Kortrijk


4. Dieren in staat van ontbinding

De Nederlander Martin uit den Boogaard verenigt alle facetten van een onderzoeker, taxidermist, bioloog of elektricien. Hij choqueert de kunstwereld met de presentatie van glazen containers die dode lichamen van dieren en delen van ledematen bevatten, in verschillende fasen van decompositie. Door elektroden te verbinden met stoffelijke resten in luchtdichte glazen kisten, tovert hij de onzichtbare fysiologische en minerale processen tevoorschijn, die onderhuids in de kadavers werkzaam zijn. (AXV-foto’s JVGK)

Unieke tentoonstelling The Green Light District in Kortrijk