Uniek luchtgevecht boven het Sterrebos in Rumbeke

© SB
Redactie KW

Dit weekend wordt in Rumbeke hulde gebracht aan de vliegeniers tijdens de Grooten Oorlog. Boven het Sterrebos en de Bergstraat zal een heus luchtgevecht uitgevochten worden.

Vandaag zijn er, net als gisteren, van 10 tot 20 uur heel wat activiteiten op de grond en in de lucht. Op de grond : static show van acht unieke vliegtuigmodellen uit de Eerste Wereldoorlog. De vliegtuigmodellen – echte pareltjes van techniek – zijn op 1/3 van de ware grootte in detail door de heer Foulon van het museum Old Leghem nagebouwd. In de lucht om het uur: het overvliegen en de doortocht van oldtimer vliegtuigen afgewisseld met de passage van FK-12 tweedekker van Filip Beyens van de vliegclub van Moorsele.

Uniek luchtgevecht boven het Sterrebos in Rumbeke
© SB

Als klap op de vuurpijl is er vandaag om 19.30 uur een simulatie van een luchtduel boven het Sterrebos. Dit spektakel kan enkel bij gunstig weer en dito wind gegarandeerd worden. Een halfuur voor de doortocht wordt op twee verzamelpunten één aan het kasteel en één aan de tent in de Bergstraat door stadsgidsen, uitleg gegeven over wat er te gebeuren staat en wat de toenmalige bedoeling was.

Om 21.30 uur is er een spectaculaire licht- en klankprojectie op de gevels van het kasteel door lichtkunstenaar Alexander Stragier. Om echt in de sfeer van het oorlogsgebeuren te komen, is er door Peter Vansteenkiste transport voorzien vanaf het kasteel met oorlogsjeep of legertruck naar het vliegplein over het Rijksweg.

Uniek luchtgevecht boven het Sterrebos in Rumbeke
© SB

Ook de permanente tentoonstelling Albert I tijdens WO I in het kasteel van Rumbeke, kunt u aan 4 euro ipv 6 euro bezoeken (-18 jaar gratis). Om het geheel wat diepgang te geven zijn er boeiende lezingen over de vliegeniers in Wereldoorlog I. Deze gaan door in de ridderzaal van het kasteel. Dit uniek programma op en rond het Sterrebos is gratis.

(AD/foto SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier