Twintigers droppen eerste single bij de Stroate: “Hiphop opgepikt door mijn zus”

Morgan en Dylan dropten vorige week hun eerste single 'In de Ban'. © BRU
Redactie KW

Dylan Verhamme (25) en Morgan Foscez (21) hebben sinds kort hun eerste gezamenlijk rapnummer uit, dat de naam ‘In de Ban’ meekreeg. Met hun rapmuziek willen Dizzle en BigBang – zoals beide twintigers zich met hun artiestennaam noemen – een boodschap brengen en zo voorkomen dat hun fans op het slechte pad geraken.

Dylan Verhamme, die in het dagelijkse leven zwembadtechnieker is en Morgan Foscez, die aan het VTI in Kortrijk schilderen – decoratie studeert, kwamen via Facebook met elkaar in contact. Een gezamenlijke vriend, die eveneens met rap en hiphop bezig is, vormde daarbij de link tussen de beide rappers. “Dat ik ooit in contact kwam met rap en hiphop heb ik eigenlijk te danken aan mijn oudere zus”, begint Dylan het gesprek.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDZ74bde90w

Mijn jeugd verliep niet zoals het hoorde. De vele verleidingen die om de hoek loerden lieten mij niet koud, waardoor ik als jongvolwassene al snel verkeerde keuzes ging maken en op het slechte pad belandde. Als ik nu aan deze periode terugdenk ben ik daar zeker niet trots op. Maar gelukkig gingen mijn ogen tijdig open, zodat ik mij alsnog kon herpakken en mijn leven opnieuw op de rails kon krijgen.”

Inspiratiebron

“Deze slechte ervaringen vormen nu de inspiratiebron voor mijn teksten die ik breng in mijn hiphop-nummers. Meteen zijn deze ook een waarschuwing voor de jongeren om niet dezelfde fouten te maken die ik destijds heb gemaakt.”

Dylan Verhamme.
Dylan Verhamme.© BRU

“Als jongvolwassene maakte ik verkeerde keuzes en belandde op het slechte pad”

“De inhoud van mijn teksten is het tegenovergestelde van wat men gewend is van hiphop. Meestal gaan dergelijke nummers over geld, macht en slechte dingen, waardoor ik persoonlijk vind dat heel wat van die muziek een fout signaal is naar de jeugd toe.”

Zijn eerste rapnummer schreef Dylan op 15-jarige leeftijd, de moeilijkste periode uit zijn leven. Via zijn songteksten wil Dylan iedereen die naar zijn hiphopnummers luistert, wijzen op de gevaren van onder meer drugsgebruik en de verkoop ervan of onnodige vechtpartijen die soms ontstaan. Ondanks het feit dat Dylan aanvankelijk eerst alleen nummers uitbracht, die hij vervolgens postte via YouTube, zorgde de workshop rap- en beatsmuziek bij de Kortrijkse hiphopacademie De Stroate ervoor dat Dylan en Morgan elkaar vonden in een muziekproject, dat onlangs zijn eerste vruchten afwierp.

In het West-Vlaams

“Mijn eerste muzieknummer schreef ik toen ik acht was”, vertelt Morgan. “Gelukkig kreeg ik daarbij de steun van mijn moeder. Al op jonge leeftijd voelden mijn ouders dat muziek een belangrijke uitlaatklep was voor mij en gelukkig kreeg ik van hen dan ook alle steun. Mijn eerste teksten waren echter een afkooksel van mijn grote idolen die ik zo probeerde te imiteren.”

Al snel werd duidelijk dat de Nederlandse taal niet het gewenste effect gaf in mijn rapnummers, waardoor ik overstapte naar het West-Vlaams. Via de studio van een gemeenschappelijke vriend, die de artiestennaam Butn West N draagt, leerde ik Dylan kennen, die mij op zijn beurt dan weer in contact bracht met hiphopacademie De Stroate in Kortrijk.”

Morgan Foscez.
Morgan Foscez.© BRU

“Het Nederlands gaf niet het gewenste effect, daarom rap ik in het West-Vlaams”

“Tot op dat moment waren mijn gecomponeerde nummers enkel en alleen via het online platform soundcloud te beluisteren, maar de kansen die ik kreeg in De Stroate, de ondersteuning van de beatmaker Stan, de producer Brecht en de scratches van Belgische DJ-legende DJ Grazzhoppa zorgden ervoor dat ons eerste gezamenlijke nummer meteen een prachtig eindresultaat kreeg.”

Ondanks het feit dat Morgan nooit muziekschool volgde is hij in zijn vrije tijd dagelijks met muziek bezig. Zowel Dizzle als BigBang zijn dan ook De Stroate heel dankbaar voor alles wat ze deden, want ook de bijhorende clip bij hun debuutsingle ‘In de Ban’ werd door en in de academie geregisseerd en gedraaid.

Het duo treedt meestal op in De Stroate, waar Dylan en Morgan aan heel wat projecten meewerken, maar er zijn ook enkele optredens buiten deze vertrouwde locatie gepland, onder meer op zaterdag 14 juli tijdens het gratis festival p’Latse Doen in hun eigen Kuurne.

(BRU)