Tweede verhuizing voor toneelvereniging De Leutemakers in één jaar

Deze maand nog kan je naar 'The Godmother' gaan kijken, een maffiaklucht van toneelvereniging De Leutemakers. Op de foto herkennen we de acteurs met uiterst links voorzitter-regisseur Axel Lane. © Foto LOO
Redactie KW

Toneelvereniging De Leutemakers heeft het parochiaal centrum in Harelbeke moeten verlaten en vond na een vrij vlotte zoektocht onderdak in het Guldensporencollege Harelbeke 1. Later deze maand kan je in de turnzaal van de school terecht voor de nieuwe voorstelling van de groep : ‘The Godmother’.

Begin dit jaar moesten De Leutemakers op zoek gaan naar een nieuwe uitvalsbasis. Na maanden van onderhandelen kwamen ze in het parochiaal centrum van Harelbeke terecht. “Normaal zouden we er drie tot vijf jaar mogen blijven”, vertelt voorzitter Johan Vanleene (52), beter bekend als Axel Lane. “Maar omdat de eigenaars van het centrum onteigend werden, moesten ook wij verhuizen. En het moest snel gaan, want we waren op dat moment al bezig met de voorbereidingen van onze nieuwe voorstelling.”

Hulp van stadsbestuur

De zoektocht verliep iets vlotter dan de vorige keer. “We kregen veel hulp van het stadsbestuur en zijn uiteindelijk in het Guldensporencollege Harelbeke 1 in de Ballingenweg beland waar we de turnzaal met vast podium mogen gebruiken. Die zaal is wel iets kleiner dan het parochiaal centrum, maar ze is nog altijd groot genoeg om voorstellingen te houden. Bovendien hoeven we hier het podium niet groter te maken, wat wel het geval was in het parochiaal centrum. En in de kelder van de school kunnen we ons materiaal kwijt. We hopen er zo lang mogelijk te mogen blijven, want een geschikte locatie vinden is niet evident. Ik ben nu twee jaar voorzitter en bijna uitsluitend bezig geweest met het zoeken naar een locatie.”

Johan vertelt dat de toneelvereniging op veel begrip kan rekenen van het Guldensporencollege Harelbeke 1. “We hebben een heel goede verstandhouding met de school, de directeur speelt zelf ook toneel en weet dus wat het is om een locatie te moeten zoeken.”

Via sociale media hield de toneelgroep zijn fans op de hoogte van de verhuizing. “Al wie naar een voorstelling komt kijken kan nadien een e-mailadres nalaten. Zo wordt iedereen die dat wil op de hoogte gehouden van de komende voorstellingen.”

Komische maffia

Op 16, 17, 18, 23 en 24 oktober staan de nieuwe voorstellingen gepland. “Het stuk dat we zullen spelen heet ‘The Godmother’. Het is een komische maffiavoorstelling. Er zal dus veel gelachen worden. We zijn volop aan het repeteren en ook het podium is al gebouwd. De kaartenverkoop verloopt vlot. We hopen op een succes en veel bezoekers.”

(SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier