Tweede URB EGG-café in Brugge biedt voorsmaakje voor Triënnale 2018

© Benny Proot
Redactie KW

In het laatste weekend van juni opent op de groene zone naast de Gentpoort in Brugge het tweede URB EGG-café

Dit is opgevat als teaser voor de Triênnale Brugge 2018 dat opgehangen wordt aan het thema ‘Liquid city’.

In 2018 is er een nieuwe Triënnale Brugge rond hedendaagse kunst en architectuur in de historische stadskern. Net als vorig jaar zijn Till-Holger Borchert, artistiek directeur van de Musea Brugge, en Michel Dewilde, verantwoordelijke programmering beeldende kunsten bij het Cultuurcentrum, aangesteld als curatoren.

Zij ontwikkelden een nieuwe thematische lijn voor de Triënnale Brugge 2018: ‘Liquid city’, een verwijzing naar het baanbrekende boek ‘Liquid Times – Living in an age of uncertainty’ uit 2006 van de Pools-Engelse socioloog Zygmunt Bauman. “Onze samenleving is volop in verandering” zegt burgemeester Renaat Landuyt. “Onzekerheid is hiervan het gevolg, de vloeibare stad kan hierop een antwoord zijn. De Triënnale Brugge 2018 wil dus uitgaan van de vraagstelling hoe Brugge een vloeibare stad kan zijn waarin bewoners actief vormgeven aan de toekomst.”

Om alvast in de sfeer te geraken, komt er ook deze zomermaanden een tweede URB EGG-café. Vorig jaar bevond zich dit naast de pakhuizen van de Site DuPont (de voormalige Gistfabriek, nvdr), in juli en augustus wordt dit de groene zone naast de Gentpoort. “Dit past perfect binnen onze visie om een tijdelijke, gedeelde en gastvrije ruimte aan het water te creëren”, legt Landuyt uit. “Deze locatie biedt ons ook de mogelijkheid in het museum Gentpoort voorsmaakjes te brengen van de Triënnale Brugge 2018.”

Deze zomer zal er werk te zien zijn van het kunstenaarscollectief HeHe dat vorig jaar een gigantische hoogspanningsmast in de reien liet vallen.

De uitbating van het tweede URB EGG-café gebeurt opnieuw door de gebroeders Pieter en Wannes Loosveldt, bekend van het café De Vetten Os. “Er diende nog een andere kandidaat een voorstel in, maar het directiecomité van de Triënnale Brugge koos voor hen, omdat zij de beste garantie op een vlotte organisatie boden”, motiveert Landuyt. “We zullen opnieuw zorgen voor een culturele invulling met onder meer optredens”, legt Wannes Loosveldt uit. ?We gaan een breder assortiment alcoholhoudende dranken serveren, maar we opteren voor kwaliteitsmerken en dus niet de bieren van bekende brouwers. In tegenstelling tot vorig jaar willen deze zomer al in de voormiddag openen.”

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier