TV-TIP Xavier Malisse blikt (nog eens) terug

Ben Crabbé en Xavier Malisse. (Foto VRT) © Ben Crabbé en Xavier Malisse. (Foto VRT)
Redactie KW

Eén zendt vanavond Karakters opnieuw uit, het programma waarin Ben Crabbé keikoppen en eigenwijze karakters opzoekt. Hij klopt deze keer aan bij Xavier Malisse, die terugkijkt op een succesvolle en emotioneel beladen tenniscarrière.

Op 3 oktober 2013 nam tennisser Xavier Malisse op een tornooi in Bergen afscheid van het publiek en zijn sport. Het was genoeg geweest voor de X-man. Voor ‘Karakters’ gaat Ben op bezoek bij Malisse thuis in Kortrijk. Samen maken ze de balans op van zijn carrière. Zo hebben ze het over die bijzondere zomer van 2002. Op Wimbledon lijkt het dat jaar – eindelijk – allemaal in de juiste plooi te vallen voor Malisse. Nadat hij mannen als Kafelnikov, Rusedzki en Krajicek aan de kant heeft gezet, speelt Xavier de halve finale tegen de Argentijn David Nalbandian. De finale wenkt, geschiedenis lijkt in de maak. Maar in een beklijvende halve finale verliest Xavier de vijfde en beslissende set. Samen met de zege in de finale van het dubbelspel op Roland Garros in 2004 was dat Wimbledon-tornooi het sportieve hoogtepunt uit zijn loopbaan. Malisse verloor niet altijd van zijn tegenstander, niet zelden verloor hij van zichzelf.

Woede en frustratie zaten vaak in de weg. Kwaad op zichzelf, kwaad op iedereen. Tijdens het tornooi van Key Biscane – in 2005 – liep het behoorlijk uit de hand. Hij verloor volledig de controle over zichzelf en schold een vrouwelijke lijnrechter de huid vol. Wat gebeurde daar allemaal? Wat zei hij precies? Hoe kijkt hij daar nu op terug, want vaak heeft hij het er nog niet over gehad. Van waar kwamen zo vaak die woede en frustratie? De moeder van Xavier Malisse speelde een belangrijke rol in zijn leven en zijn carrière. In oktober van 2010 overleed ze. Hoe groot is het gemis? Wat heeft ze voor zijn carrière betekend? Heeft hij uit die carrière eigenlijk wel gehaald wat erin zat? Waarom liep het niet helemaal zoals sommigen hadden voorspeld? Nick Bollettieri bijvoorbeeld. De bekende Amerikaanse trainer getuigt. Naast de broer van Xavier, Olivier Malisse, en Steven Martens, voormalig directeur van de Vlaamse tennisvereniging, VTV.

Karakters, op maandag 21 april om 19.00 uur op Canvas.