TV-TIP West-Vlaanderen boven in Vlaanderen Vakantieland

Peter Pype proeft op Rondje Roodbruin. (Foto VRT)
Redactie KW

Rondje Roodbruin, waarmee vier brouwerijen hun producten in de kijker zetten, speelt een centrale rol dit weekend in het vakantieprogramma Vlaanderen Vakantieland. Maar ook het fotofestival in Knokke-Heist en het Brugse Ommeland worden verkend.

Om de roodbruine bieren in de kijker te zetten, organiseren de brouwerijen Bockor, De Brabandere, Rodenbach en Verhaeghe samen met Toerisme Leiestreek en het Miummm Vlaams Huis van de Voeding op zondag 27 april de tweede editie van Rondje Roodbruin. Die dag kan je van 10 tot 18 uur de vier brouwerijen gratis bezoeken en natuurlijk ook proeven van hun roodbruine bieren. Dat ontging de reportagemakers van Vlaanderen Vakantieland niet. Zij gingen al eens een kijkje nemen. Peter Pype bezoekt met 30 bierliefhebbers bezoekt hij brouwerij Rodenbach en brouwerij Omer Vander Ghinste die hun roodbruine bieren in de kijker willen zetten. De bierliefhebbers laten zich onderdompelen in het hele bierproces en er wordt rijkelijk geproefd van de roodbruine bieren.

Fotofestival in Knokke-Heist

Verder trekt Ben Roelants naar de kust. In Knokke-Heist kan je tot en met 9 juni veel meer dan kuieren op de dijk of genieten van zon, zee en strand. Ben verkent de 36ste editie van het plaatselijke fotofestival.

Samen met curator Christophe De Jaeger wandelt hij in Knokke-Heist op de buitententoonstelling Haute Africa. Bij die expo zoomen internationale topfotografen in op de hedendaagse Afrikaanse kledingcultuur. Kledij is net – zoals een foto – meer dan enkel mooi om naar te kijken, het zegt ons ook veel over de cultuur in Afrika.

Naast internationale fotografen exposeren ook Belgische talentvolle fotografen in Knokke. Veerle Scheppers en Jan Pypers exposeren beide in Cultuurcentrum Scharpoord. Daar haalt elke fotoliefhebber zijn hart op bij de twee gratis tentoonstellingen Photoview en Unknown Masterpieces.

Geheimen van het Brugse Ommeland

En last but not least doet Tatyana Beloy ook het Brugse Ommeland aan. Het Brugse Ommeland ligt vlakbij de kust en de werelderfgoedstad Brugge. Bekend gebied voor de meeste Vlamingen. En toch zijn er nog heel wat interessante en onbekende verhalen te ontdekken. Tatyana gaat op zoek naar die verhalen, meer bepaald in Lissewege en Jabbeke.

In Lissewege ontmoet ze Rudy Desmedt. De geboren en getogen Lissewegenaar is vol lof over het charmante witte dorp. Rudy houdt van het verleden en in Lissewege heb je de indruk dat de tijd is blijven stilstaan. Hij toont Tatyana de mooiste en interessantste plekken van Lissewege. Het hoogtepunt daarbij, letterlijk en figuurlijk, is de kerk van Lissewege met het fluisterverhaal over de bouw van de kerk en de vermoedelijke steun van de Tempeliers.

In de rustige en landelijke gemeente Jabbeke verwacht je niet meteen bijzondere verhalen maar ze zijn er wel. Bed & Breakfast De Loverlij is daar een prachtig voorbeeld van. Eigenares Lies Vandenberghe weet het haar gasten meer dan aangenaam te maken en heeft een bijzondere passie voor rozen.

En wie had er gedacht dat het huis van de schilder Permeke in Jabbeke staat? Het doet nu dienst als museum en is het bezoeken meer dan waard. Conservator van het museum Philip Van den Bossche kent alle verborgen kantjes van Permeke en wil die graag delen met Tatyana.

Ook in het Lauretum in Jabbeke wordt een kijkje genomen. Sybille Devis heeft samen met haar broer het roer van hun ouders overgenomen en hebben het Lauretum naar een hogere niveau gebracht.

Vlaanderen Vakantieland, op zaterdag 19 april om 18.10 uur en op zondag 20 april om 17.15 uur op Eén.