‘Tumult’ van Marks Amateur Toneel wakkert mysterie aan

Achteraan zien we v.l.n.r. Sarah Houpelyne, Isabelle Vandewalle, Maud Duthoo, Britt Calewaert, Ruben De Rammelaere, Justine Glorieux en Amber Decouttere. Vooraan zitten links Alexander D'hooghe en rechts Clement Debaveye. Marie Moerman en Lore Vandemaele ontbreken. © EDB
Redactie KW

Sarah Houpelyne (28) uit Wevelgem regisseert het jongerentoneel van het Marks Amateur Toneel (M. A. T.). Met ‘Tumult’ koos men voor een thriller/detective.

Voor het schrijven van ‘Tumult’ baseerde regisseur Sarah Houpelyne (28) zich op het boek ‘Murder on the Orient Express’ van Agatha Christie. Ze schreef het stuk zelf voor de acteurs die zouden meespelen. ‘Tumult’ wordt opgevoerd door jongeren van het Marks Amateurtoneel.

“De acteurs zijn tussen de 10 en de 21 jaar”, vertelt Sarah. Tumult is een thriller/detectiveverhaal dat zich volledig in de leefwereld van jongeren afspeelt. “Pesten, wraak en het dilemma tussen de goede en de slechte komen er in voor“, aldus Sarah.

“Het gaat over jongeren en hun godsdienstlerares op een bezinningsweekend in de Ardennen. In de plaats dat het een weekend vol openbaring en innerlijke rust wordt, hangt er een grimmige sfeer en eindigt alles in een mysterie.” Isabelle Vandewalle is de enige volwassene die meespeelt in het stuk. “Zij is een beetje de detective die alles moet oplossen.”

Muziektheater

Voor Sarah Houpelyne, die in Wevelgem samenwoont met Gertjan Seynaeve, is het de eerste keer dat ze alleen regisseert. Ze volgde woordkunst en drama in Gent en werkte al een half jaar voor Theater Aan Zee als productieleider. Voordien speelde ze nog bij de Gregoriusgilde in Wevelgem en deed ze een co-regie bij Avanti in Kortrijk. Sarah is opvoedster van opleiding maar wil van regisseren eigenlijk haar beroep maken. Sarah gaat bijna wekelijks naar professionele theatervoorstellingen kijken. “Ik doe dit al sinds mijn 15de. Het is een passie voor mij.”

Recent begon ze ook met cornet aan te leren. “Ik wil graag muziektheater maken. En als je wil werken met muzikanten op een podium, moet je toch zelf enkele noties hebben van het muziek spelen“, vindt ze. Sarah heeft thuis alvast een goede leermeester, want haar partner Gertjan speelt bastrombone in verschillende muziekgezelschappen en is dirigent bij jeugdfanfare Bravoura in Gullegem en fanfare Sint Cecilia in Harelbeke. “Dirigeren en regisseren is ergens gelinkt aan elkaar. We moeten ook allebei zowel met bestuursleden als met ouders kunnen omgaan.”

Het volgend stuk van het M. A. T. met de volwassenen zal Sarah ook regisseren. “Dan vinden de voorstellingen weer in Marke plaats”. ‘Tumult’ wordt in Aalbeke opgevoerd omwille van de zaalbezetting. Sarah hoopt alvast op een grote respons. “We willen de mensen tonen hoe je met tien jonge mensen een thriller kan maken met herkenbare gevoelens voor zowel jongeren als volwassenen met tieners in huis.” (EDB)

Info: ‘Tumult’ speelt op vrijdag 6 en zaterdag 7 april om 20 uur en op zondag 8 april om 15 uur. Tickets aan 8 euro reserveren kan op 0470 52 34 00 of mat@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier