Triënnale Brugge pakt uit met een walvis in de Spiegelrei

Stefan Vankerkhoven

Van 5 mei t/m 16 september vindt in de Brugse binnenstad de tweede editie van de Triënnale Brugge plaats. Vijftien hedendaagse kunstenaars en architecten palmen evenveel pleintjes en reitjes in : van een drijvende school op het Minnewater tot een opspringende plastieken walvis langs de Spiegelrei.

Het kunstenparcours van het Minnewater tot de Gistfabriek kreeg als thema ‘Liquid Society’, een concept van de Pools-Britse socioloog en filosoof Zygmunt Bauman. Zijn stelling is dat de wereld snel verandert. Gevestigde gedachten en leefvormen staan onder druk. De tweede editie van de Triënnale onderzoekt de rol van Brugge in een geglobaliseerde wereld.

Het is niet enkel kunst om naar te kijken, de installaties zijn ook ontmoetingsplekken

“De kunstenaars kregen de opdracht om Brugge te zien als een vloeiende stad”zegt burgemeester Renaat Landuyt. “Maar Een broedplaats voor vernieuwing in een stedelijke context. Met openbare, toegankelijke en gastvrije installaties creëert de Triënnale kansen op ontmoetingen tussen diverse stadsgebruikers. Ze kunnen leiden tot en beter begrip van stad en samenleving.”

Participatie

Met andere woorden : de kunstwerken zijn er niet alleen om naar te kijken, het publiek kan ze gebruiken. Kinderen om te spelen, volwassenen om te praten, te werken of een pintje te drinken. “Elk kunstwerk zal op meerdere manieren kunnen bekeken en geïnterpreteeerd worden. In feite gaat het echt om participatieve kunst”, aldus de burgemeester. Het populaire URB EGG-café maakt opnieuw deel uit van het parcours. Al zullen er deze keer twee cafés zijn : één langs de Coupure, gemaakt door het Spaanse architectenduo Selganasco en één op het strand van Zeebrugge, bij een reusachtige Chinese wolhandkrab – een project van het Brussels collectief Rotor, dat met deze installatie ook deelneemt aan het kunstenfestival Beaufort aan zee.

Triënnale Brugge pakt uit met een walvis in de Spiegelrei

De curatoren van de Triënnale zijn opnieuw museumdirecteur Till-Holger Borchert en cultuurfunctionaris Michel Dewilde. Op de Burg zal een paviljoen van de Belg Wesley Meuris staan. Die creëert een gastvrije ruimte voor bezoekers en nieuwkomers.

De Nigeriaan Kunlé Adeyemi bouwt een drijvende school op het Minnewater, het collectief OBBA zorgt voor een eiland in de Langerei. De Amerikaan Roxy Paine brengt natuur en technologie samen in een matglanzende metalen boom nabij de Spiegelrei. Op het Minneboplein zal een 15 meter hoge zwanenhals van John Powers oprijzen. Het Berlijns collectief Raumlabor creëert nu al aan de Gistfabriek een plek van rust, ontmoeting en creatie in samenwerking met Brugse jongeren.

Blauwe vinvis

Het meest spectaculair wordt ongetwijfeld de enorme, plastieken, blauwe vinvis die de New Yorkse kunstenaars van Studiokca uit afval vervaardigen en laten opspringen uit de Spiegelrei.

Onder de geselecteerde kunstenaars bevindt zich één Bruggeling, met name Peter Van Driessche van Atelier4 : hij toont aan het Oud Sint-Jan zijn creatieve oplossing indien het waterpeil blijft stijgen en Brugge onder water loopt. Hoe zullen we dan wonen, werken en leven ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier