Triënnale Brugge 2015 sluit af met gemengde reacties en gratis drank

Redactie KW

Morgen, zondag 18 oktober, wordt de Triënnale Brugge 2015 afgesloten.

Net geen vijf maanden lang toonde deze tentoonstelling van hedendaagse kunst en architectuur werk van achttien kunstenaars middels veertien tijdelijke buiteninstallaties en binnenexposities in het stadhuis, het Arentshuis en De Bond. Daarnaast bracht de Triënnale liefst 36 tijdelijke evenementen. Hierbij stond de vraag ‘Wat als de vijf miljoen bezoekers die Brugge jaarlijks bezoeken zouden beslissen hier te blijven?’. Brugge als megalopolis als het ware.

Volgens burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) en de curatoren Michel Dewilde en Till Holger-Borchert was Brugge Triënnale 2015 een succes. “Liefst 90.000 mensen bezochten de indoortentoonstellingen en vele honderdduizenden bekeken de in de openbare ruimte opgestelde werken”, luidens dit trio.

Kritiek

Toch weerklonk ook kritiek op dit kunstevenement. Zo had Yves Roose (sp.a), die liefst achttien jaar Cultuurschepen was in Brugge, geen goed woord over voor de Triënnale. Ook de Socio-Cultureel Raad van Brugge formuleerde bedenkingen. “Weinig Bruggelingen zouden enthousiast zijn over de Triënnale en eerder kritisch staan tegenover het project. Daarom is het aangewezen dat er na afloop van dit kunstgebeuren een enquête zou worden uitgevoerd bij zowel Bruggelingen als toeristen”, was de aanbeveling.

In plaatselijke kunstmiddens was men er dan weer niet over te spreken dat slechts één Brugse kunstenaar, met name Daniël Dewaele, geselecteerd werd voor de Triënnale Brugge 2015.

Loungeponton

Het meest over de tongen gingen het URB EGG-café waar de hele zomer lang artiesten en bands live speelden, dj’s nummers mixten en er films vertoond werden, en de Canal Swimmer’s Club van het Japanse innovatieve architectenbureau Atelier Bow-Wow. Voor het waterkruispunt Spinolarei-Potterierei en de Sint-Annarei ontwierpen zij een drijvend loungeponton, waar immens veel Bruggelingen en bezoekers kwamen verpozen of een frisse duik in het water namen. Uitgerekend op dit Canal Swimmer’s Club wordt de Triënnale Brugge 2015 morgen, zondag, om 17 uur afgesloten. Een uur lang kan iedereen kosteloos één of meerdere drankjes komen nuttigen, aangeboden dankzij de Brugse brouwerij De Halve Maan.

(svv)