Toyo Ito, bekend van het omstreden paviljoen in Brugge, krijgt prestigieuze prijs

Toyo Ito, hier bij zijn laatste bezoek aan zijn paviljoen in Brugge, krijgt de Thomas Jefferson Medal in Architecture. (Foto BP) © BENNY PROOT
Redactie KW

Toyo Ito, wiens paviljoen op de Burg in Brugge niet erg gesmaakt werd, krijgt op 11 april de Thomas Jefferson Medal in Architecture.

Deze prestigieuze prijs, die uitgaat van de University of Virginia en de Thomas Jefferson Foundation bekroont jaarlijks iemand die ‘geen uitdaging uit de weg gaat, zoals Thomas Jefferson, de auteur van de Declaration of Independence en derde VS-president’.

Carwash

In Brugge werd het werk van Toyo Ito nooit erg gewaardeerd. Zijn paviljoen, door de Bruggelingen steevast ‘de carwash van de gouverneur’ genoemd, kwam er in 2002, toen Brugge de Europese culturele hoofdstad was. In 2008 werd de glazen kubus, die oorspronkelijk een tijdelijk kunstwerk moest zijn, beschermd. Na twee incidenten drong een restauratie zich op, maar die kostte zo veel, dat het Brugse stadsbestuur aan de Vlaamse overheid vroeg om het monument te declasseren. Dat gebeurde vorige zomer, waarna in november het paviljoen in gedemonteerd werd. Het kunstwerk ligt nu, in afwachting van een nieuwe locatie, stof te vergaren in een depot in Sint-Pieters.

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier