Torhoutse vluchtelingen spelen theater om integratie te bevorderen

Redactie KW

In Club de B is reeks theaterworkshops van start gegaan voor vluchtelingen die in Torhout verblijven. “Hiermee willen we hun integratie bevorderen en een brug slaan met de Torhoutse bevolking”, verduidelijkt initiatiefnemer Laurens Baert.

In Torhout zijn 78 inwoners geregistreerd als erkende vluchteling. Daarnaast worden er zestien volwassen mannen en negen niet-begeleide minderjarige vluchtelingen opgevangen in de lokale opvanginitiatieven van het Sociaal Huis. Om hun integratie te bevorderen gaat in Club de B een reeks theaterworkshops van start. De lokale toneelkring Sint-Rembert, Hart Boven Hard, het OCMW-Sociaal Huis en het stadsbestuur slaan hiervoor de handen in elkaar. Donderdagavond kwam een 25-tal vluchtelingen afgezakt naar een initiatiemoment. “Vijftien van hen hebben hun medewerking toegezegd en zullen een vijftal workshops volgen om tegen vrijdag 25 augustus een voorstelling klaar te hebben“, zegt initiatiefnemer Laurens Baert van de toneelkring Sint-Rembert.

Dying for life

“Geïnspireerd op Osama Abo Amro’s verhaal is de voornaamste boodschap dat met motivatie alles mogelijk is. Met een professionele zanger, een acteur en een muzikant in de rangen belooft het een gevarieerde voorstelling te worden. Via deze workshops krijgen vluchtelingen de kans om kennis te maken met theater. Samen met lotgenoten kunnen ze niet alleen hun creativiteit, maar ook hun angsten en onzekerheden voor de toekomst tot uiting brengen. Met de workshops willen we ook hun integratie bevorderen en een brug slaan met de Torhoutse bevolking. Tijdens de gratis voorstelling zullen de Torhoutenaars met hen kunnen kennismaken.”

De theaterworkshops worden begeleid door Osama Abo Amro en Helena Heyrman uit Antwerpen. Theatermaker Osama Abo Amro (33) is een vluchteling uit de Syrische stad Aleppo en verbleef in het opvangcentrum van Kapellen. Samen met andere jonge vluchtelingen uit Syrië en Irak die in het centrum verbleven, maakte hij het theaterstuk ‘Dying for life’, waaraan ook een documentaire is gekoppeld. Het idee voor de workshops in Club de B is ontstaan toen Laurens naar ‘Dying For Life’ ging kijken. “Toen ik na de voorstelling vroeg aan Osama of hij deze workshops wou begeleiden, was hij meteen enthousiast. Ik heb toen direct de nodige contacten gelegd. Maar omdat er voor de initiatie alleen mannen kwamen opdagen, zullen we nu ook werk maken van aparte workshops voor kinderen en vrouwen. Dit initiatief kwam van het team dat zich spontaan hiervoor heeft aangeboden”, zegt Laurens.

Zangcarrière

Een van de deelnemers aan de workshops is Sami Al Hassan (30) uit de Syrische hoofdstad Damascus. Hij verblijft sinds twee maanden in het Sociaal Huis in Torhout en voor hij vluchtte, kwam hij aan de bak als zanger. “Het is mijn droom om mijn zangcarrière hier in België uit te bouwen, al is dat verre van evident. Maar dankzij deze workshops kan ik mijn zangtalent benutten en creatief bezig zijn.”

De voorstelling op 25 augustus start om 20.30 uur in Club de B. Kinderen kunnen gerust meekomen en buiten onder toezicht spelen. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier