Torhouts wereldfestival Kadans niet meer in openlucht

Twee jaar geleden had de dertigste editie van Kadans nog in openlucht plaats. Nu wordt voor een tent gekozen. © Foto JS
Johan Sabbe

Zag het er in 2016 nog naar uit dat de toen dertigste editie helaas de allerlaatste zou zijn, dan is het tweejaarlijkse wereldfestival voor dans en muziek Kadans momenteel weer springlevend. Van zaterdag 11 tot en met woensdag 15 augustus zijn er zes internationale groepen in Wijnendale te gast.

Een nieuw organisatiecomité onder impuls van Tine Vandenaweele zet zijn schouders onder Kadans. Met straks optredens door topgroepen uit het wereldje: Poloniny uit Polen, Goce Markoski uit Macedonië, Shivam Nrutya Cultural Academy uit India, Conadanz uit Bolivia en Fuego Morlaco uit Ecuador. Plus Danspas, de volksdansgroep uit Wijnendale.

Een belangrijk verschil ten opzichte van de vorige edities is dat de organisatoren er definitief voor kiezen om het festival in een grote tent nabij de Sint-Jozefskerk in Wijnendale te laten plaatshebben. “De optredens in openlucht waren altijd gezellig, maar in Vlaanderen ben je nooit gerust in het weer”, aldus Tine Vandenaweele. “Dus kiezen we het zekere voor het onzekere en opteren voor een tent. Dan hoeven de mensen die aan het weer twijfelen, niet te wachten om tickets te kopen.”

Ook Boombal voorzien

Het concept van Kadans blijft voor de rest grotendeels gelijk aan vroeger. De buitenlandse groepen komen op 10 augustus in Wijnendale aan en krijgen onderdak bij gastgezinnen. Nieuw is de dansketting op zaterdagnamiddag 11 augustus in de stadskern. Eerst zullen de groepen kort optreden op de Markt en daarna wordt de lange dansketting gevormd door allen die daar zin in hebben. ‘s Avonds is er een gratis fuif in de feesttent in Wijnendale.

Op zondag 12 augustus start het eigenlijke festival om 15 uur in de tent. Met door elke groep een ruim optreden. Er is ook randanimatie voorzien, onder andere voor de kinderen. ‘s Avonds heeft er een gezellig samenzijn plaats met een Boombal. Elke groep zal aan de aanwezigen een dansje leren.

Op maandag 13 augustus heeft om 20 uur in het cultuurcentrum de Brouckere de traditionele galavoorstelling plaats in samenwerking met de heropgestarte Torhoutse afdeling van vtbKultuur.

Op dinsdag 14 augustus is er dan nog de seniorenvoorstelling en op woensdag valt het doek.

Info en tickets: www.ka-dans.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier