Torhouts klarinetkwartet behaalt topscore van 96 procent in Vlamo-wedstrijd

Het succesrijke klarinetkwartet bestaat uitsluitend uit jonge Torhoutenaren : van links naar rechts Laurent Dedeyne, Flor Boussier, Anthony De Kimpe en Hugo Pereira. De Vlamo-score van 96% is zelden gezien. © Foto JS
Johan Sabbe

Hoog van de toren blazen ze niet en nochtans is hun prestatie zelden gezien. Vier jonge Torhoutse klarinettisten, die sinds zowat een jaar vanuit de Torhoutse Kunstacademie een kwartet vormen, hebben in de West-Vlaamse Vlamo-wedstrijd voor ensembles in Izegem de absolute topscore van 96% behaald. Dankzij die knalprestatie stoten ze door naar de Vlaamse finale op zondag 22 april in De Singel in Antwerpen.

Het kwartet bestaat uit eerste klarinet Hugo Pereira (15) uit de Kortemarkstraat, tweede klarinet Flor Boussier (16) uit de Aardenhuttestraat, derde klarinet Anthony De Kimpe (19) uit de Oostendestraat en basklarinet Laurent Dedeyne (15) uit de Lichterveldestraat. Vier uitstekende jonge muzikanten en vier vrienden dankzij de muziek. Hun bindmiddel? Leraar klarinet Geert Baeckelandt van de Kunstacademie, gevestigd in het oud-hospitaal Ten Walle.

Werk van acht minuten

Hugo, die eind vorig jaar in het Nederlandse Venlo ook al individueel een prestigieuze internationale muziekwedstrijd gewonnen heeft (het concours Klassiek Dominique), is zo’n beetje de woordvoerder van het viertal. Hij is een geboren en getogen Torhoutenaar, maar wel van Portugese afkomst. Hij wordt niet alleen door de kenners beschouwd als een groot talent op de klarinet, maar is ook welbespraakt.

“Twee jaar geleden vormden Flor, Anthony en ik nog een kwartet samen met klarinettiste Emma Snauwaert, maar die heeft afgehaakt”, zegt hij. “Zo is Laurent er met zijn basklarinet bijgekomen. Dat betekende een verrijking om de lage klanken optimaal tot hun recht te laten komen.”

Elke week op zaterdagnamiddag repeteert het viertal in de Kunstacademie. En af en toe worden er festiviteiten, recepties en plechtigheden opgeluisterd.

“Tijdens die optredens is onze dresscode een zwarte broek, een zwart hemd en… een hoedje”, vervolgt Hugo. “We spelen veel genres, van modern tot klassiek, tango, zigeunerwijsjes, oosterse composities en noem maar op. We zijn van heel wat markten thuis. Voor elk van ons is muziek een belangrijk onderdeel van ons leven. Ikzelf zou er heel graag mijn beroep van willen maken.”

Tijdens de West-Vlaamse Vlamo-wedstrijd in de academie Art’Iz in Izegem speelde het succesrijke kwartet het moeilijke stuk Clownery for Clarinets van de bekende, overleden Nederlandse componist Harry Stalpers. Een indrukwekkend werk van ongeveer acht minuten met tal van stijlen gemixt.

“Geen evident stuk om uit te voeren”, aldus Hugo. “Op basis van de moeilijkheidsgraad kwamen we er tijdens de Vlamo-wedstrijd mee in de zogenoemde ereafdeling terecht, de op één na hoogste. Uiteenlopende ensembles werden door de jury beoordeeld. Wij waren de enige deelnemende groep die puur uit klarinetten bestond.”

Oefenen noodzakelijk

De jury stond paf toen de vier jonge Torhoutenaren de laatste noten uit hun instrument getoverd hadden. De commentaren die op papier werden gezet, waren unaniem lovend. Heel hoog niveau, vlot gespeeld, goede dynamiek, veel contrast en mooie sfeer, ook in de trage delen. Conclusie: 96%, wat een uitzonderlijke score is.

Of het kwartet tijdens de Vlaamse finale in De Singel in Antwerpen nog beter kan? “Dat is de bedoeling”, klinkt het ambitieus. “Als je niet de intentie hebt om vorderingen te maken, blijf je ter plaatse trappelen. We krijgen heel wat nuttige tips van onze leraar Geert Baeckelandt en repeteren bijzonder hard. Wie denkt dat hij zonder te oefenen tot degelijke prestaties komt, vergist zich.”

Het kwartet heeft geen speciale naam, maar misschien komt dat nog wel. De muziek staat voorop, niet de naam. Naast de doordeweekse repetities, wordt er tijdens de vakanties soms tot wel drie keer per week geoefend. “Nooit tegen onze zin”, zegt Hugo. “Als je graag musiceert, dan verveelt dat zelden. Het behaalde Vlamo-succes is een extra motivatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier