Torhoutenaar Miguel Delie toont kunst in Amsterdam

Miguel Delie, die straks exposeert in Amsterdam. © Foto JS
Johan Sabbe

De straks 35-jarige Miguel Delie uit de Diederik van den Elzaslaan is, na een drukke periode in de modewereld, al zes jaar als plastisch kunstenaar bezig. Van zaterdag 21 april tot en met zondag 6 mei exposeert hij in Amsterdam.

Miguel, die in Torhout wil blijven wonen en werken en er ooit acteur bij toneelkring Sint-Rembert is geweest, maakt assemblages en sculpturen uit speelgoed, papier, verf en – zijn grote fascinatie – plastic. Zijn tentoonstelling Happyland in Jaski Gallery in de Nieuwe Spiegelstraat 29 in Amsterdam bevat negen nieuwe werken. Hij lanceert er ook zijn boek Happyland. “Elk project waaraan ik begin, is een enorme uitdaging inzake visuele perfectie”, zegt hij. “Ik ben maniakaal bezig met kleur, structuur en vorm. Ik wil de ideale samenhang en balans creëren tussen de materialen en zo tot een vloeiend visueel geheel komen.”

Miguel huurt momenteel een deeltje van de oude meubelfabriek Thor in de Industrielaan, waar hij zijn atelier gevestigd heeft.

“Dat complex zal echter afgebroken worden, dus zoek ik een stukje kmo-grond om er een atelier op te bouwen. Ik wil Torhout als uitvalsbasis behouden. Ik hou van de rust, waardoor ik beter werk. En ik hoef hier geen files te vrezen.”

Van mode tot kunst

Miguel heeft kunst gestudeerd aan het Technisch Instituut Heilige Familie in Brugge (Maricolen). “Toen ik afgestudeerd was, had ik geen zin meer in kunst. Ik was mijn goesting totaal kwijt. Ik hield aan mijn opleiding het gevoel over dat kunst niet mooi mocht zijn en liefst zo weinig mogelijk kleur moest bevatten, want kleur was kitsch. Wat onzin is!”

Het kleurrijke, heel bijzondere werk 'Bubbles' van Miguel Delie.
Het kleurrijke, heel bijzondere werk ‘Bubbles’ van Miguel Delie.© Foto JS

“Ik ben toen in de modewereld gestapt. Ik heb als stylist en visueel vormgever gewerkt voor Tommy Hilfiger, Karl Lagerfeld en Hackett London. Een waanzinnige tijd! Ik ben trouwens nog altijd deels voor Tommy Hilfiger bezig. Maar het is de bedoeling om daar ooit mee te stoppen. Tijdens mijn werk als stylist ontdekte ik hoe mode en kunst pal naast elkaar liggen. Ik leerde kunstenaars kennen zoals Jeff Koons, Dan Colen, Kaws en Kenny Sharf. Die hebben me wakker geschud.”

“Ik werk momenteel al ongeveer zes jaar aan mijn kunst. Zalig, want ik kan elke dag met schoonheid bezig zijn. Ik hou van het mooie in al zijn facetten. We zijn zo irritant rationeel. Mijn kunst tilt je daaruit. Amsterdam is mijn dichtste show dit jaar. Ik exposeer voornamelijk in het buitenland. Mijn werk wordt ook getoond in Miami en Hamburg en volgend jaar komt daar Tokio bij. En wie weet, nog meer. Ik heb nog een hele stapel ideeën klaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier