Torhoutenaar behaalt topprijs in prestigieuze VN-cartoonale

© Johan Sabbe
Redactie KW

Torhoutenaar Luc Descheemaeker, alias O-Sekoer, heeft zopas het grootste succes uit zijn carrière als cartoonist behaald. Hij heeft de tweede prijs gewonnen in de prestigieuze wedstrijd van de Verenigde Naties voor politieke cartoons die in de loop van 2014 in de media verschenen zijn.

Torhoutenaar Luc Descheemaeker, alias cartoonist O-Sekoer.
© Johan Sabbe

Het levert de 59-jarige creatieveling 5.000 dollar op en uiteraard internationale erkenning. Nooit eerder heeft een Belg in deze grote cartoonwedstrijd een prijs gewonnen.

Ban Ki-moon en Kofi Annan

De gelauwerde cartoon is een aangrijpende schuifpuzzel over de vreselijke onthoofdingen van gijzelaars door Islamitische Staat (Isis). Voor het lege vakje, dat zich steevast in zo’n puzzel bevindt, werd doelbewust een bepaalde plaats gekozen…

Torhoutenaar behaalt topprijs in prestigieuze VN-cartoonale

Met deze aangrijpende cartoon oogst O-Sekoer naast de eer ook 5.000 dollar.

De Political Cartoon Awards worden jaarlijks door de Verenigde Naties uitgereikt en zijn genoemd naar de Amerikaans-Israëlische cartoonist Ranan Lurie. De hoofdprijs van 10.000 dollar gaat dit keer naar de Amerikaan Mike Luckovich, de tweede prijs (5.000 dollar) zoals gezegd naar Luc Descheemaeker en de derde prijs (3.000 dollar) naar Turan Aksoy uit Turkije.

De wedstrijd staat onder het toezicht van Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN. In de jury hebben grote namen zitting, zoals de vroegere VN-secretaris Kofi Annan en de Nobelprijs-winnaars Mikhail Gorbachev en Oscar Arias Sanchez.

Met dank aan De Weekbode

“Ik wist al langer van het bestaan van deze belangrijke wedstrijd af, maar aangezien het reglement enkel gepubliceerde politieke cartoons toelaat, was het moeilijk om deel te nemen”, aldus Luc Descheemaeker. “Gelukkig was er De Weekbode Torhout, die een tijdje geleden mijn cartoon publiceerde naar aanleiding van een nominatie door een Iraanse cartoonsite. Zo kon ik mijn kans wagen.”

“Dit is de 198ste cartoonprijs die ik win. Het is veruit de mooiste uit mijn loopbaan. Voor het eerst sta ik tussen de groten van de perscartoonisten. Dat doet me uiteraard veel plezier.”

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier