Torhout uitgeroepen tot Toneelgemeente 2014

© Johan Sabbe
Redactie KW

Bij de start van de negentiende editie van de Week voor de Amateurkunsten werd Torhout vrijdag uitgeroepen tot Toneelgemeente 2014. De stad was een van de vijf genomineerden die de jury uit de zeventien kandidaten had gekozen.

De toneelkringen Sint-Rembert, ‘t Fonteintje en De Vondeling hoopten dat ze hun stad de begeerde titel zouden kunnen schenken en die hoop is nu werkelijkheid geworden. De vier andere genomineerde gemeenten waren Herne, Hoeilaart, Houthulst en Pepingen.

Drie sterke toneelkringen

De vzw Opendoek, die het amateurtheater in Vlaanderen promoot, kende de titel van Toneelgemeente al voor de zesde keer toe. Dat gebeurde in het kader van de campagne Toneeltgemee. Het Torhoutse stadsbestuur en de drie genoemde toneelverenigingen waren sowieso in hun nopjes met de nominatie, maar nu de titel binnen is, is de vreugde des te groter.

De kans dat Torhout de hoofdvogel zou afschieten, was niet gering, want met Sint-Rembert (de veelvuldige Landjuweel-winnaar), ‘t Fonteintje (dé publiekskampioen van Vlaanderen) en De Vondeling (sinds jaar en dag sterk bezig) had de stad drie sterke troeven in handen. In 2012 werd Rembert nog geselecteerd voor het Landjuweelfestival met Heuvels van Blauw (foto) in een regie van Bart Cafmeyer. Ook de manier waarop de stad het amateurtheater ondersteunt, onder meer door het ter beschikking stellen van de repetitieruimte De Loods, speelde sterk mee in de beslissing van de jury.

(JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier