Toneelvereniging Kunst & Vreugd uit Hooglede pakt uit met primeur

Op de foto herkent u helemaal links regisseur Tine Van Poucke, met verder de acteurs Rufus Six, Kristien Bommerez, Mieke Remmerie, Filiep Delannoy en Dieter Himpe. (Foto JT) © (Foto JT)
Redactie KW

Toneelvereniging Kunst & Vreugd pakt vanaf volgende week uit met het stuk ‘De moeder, de hoer en zo’. De regie is in handen van Tine Van Poucke en het is de eerste keer dat het stuk wordt opgevoerd.

Tine Van Poucke, afkomstig van Brugge en nu woonachtig in Torhout, kreeg een paar jaar geleden de vraag of ze nog eens een toneelstuk wou regisseren voor Kunst & Vreugd.

“In 2008 regisseerde ik hier al Napels en ik stond eerder ook al op de planken met De waarheid van de leugen en verder ook nog tijdens HoogLeed,” aldus Van Poucke. “Via een van onze spelers, Dieter Himpe, kreeg ik het stuk De moeder, de hoer en zo van Kris Van Steenberge in handen. Toen ik het stuk las was ik er onmiddellijk verliefd op.”

Een vrouw als erfenis

Het stuk gaat over drie broers die na de dood van hun moeder een zeer merkwaardige erfenis krijgen. Een vrouw, die uit het niets opdoemt, valt hen ten deel. Ze weten niet wie die vrouw is en wat ze met zo’n vrouw moeten doen? Langzaam aan wordt doorheen het boeiende verhaal veel duidelijk. De drie zeer verschillende broers ontmoeten elkaar terug. Ze komen uit hetzelfde nest maar hun levens vlogen diverse kanten uit.

“Het is een verhaal over bloed en waar het zoal kruipt”, verduidelijkt Van Poucke. “Het gaat over pacten en verbonden, en wat dat zoal doet met een mens. En over het lot, dat je zelf kunt sturen, alleen de gedachte al, is zo aantrekkelijk. Het is een komedie met een grauw randje dat onder je vingernagels kruipt.”

Rufus Six, Filiep Delannoy en Dieter Himpe nemen de rollen van de drie broers voor hun rekening. Kristien Bommerez speelt de moeder en de laatste rol is voor Mieke Remmerie. “Het is enorm boeiend om slechts met vijf acteurs te werken. Het betekent dat we veel meer naar de diepte kunnen gaan. Vooral de gelaagdheid van de personages trekt me enorm aan. Samen met de acteurs hebben we al boeiende discussies gehad over de personages en het waarom.”

Het verhaal werd geschreven door Kris Van Steenberghe. Met zijn debuutroman Woesten won hij onder andere de Debuutprijs en de Bronzen Uil. Het stuk De moeder, de hoer en zo werd nog nooit eerder opgevoerd, de primeur ligt dus bij Kunst & Vreugd.

“Ik nam een tweetal keer contact op via Facebook met de auteur,” verklaart Van Poucke. “Hij is alvast zeer tevreden dat we het stuk in toneelvorm brengen. Meer nog, hij woont in Lier maar heeft al een ticket besteld om ons eens aan het werk te zien. Het brengt voor ons geen extra druk mee dat we de eerste zijn die dit stuk brengt.”

Vijf opvoeringen

De moeder, de hoer en zo wordt vijf keer gebracht in De Gulden Zonne, telkens om 20 uur. De première staat gepland op vrijdag 16 maart. De andere voorstellingen vinden plaats op zaterdag 17, woensdag 21, vrijdag 23 en zaterdag 24 maart. De kostprijs voor een ticket bedraagt 10 euro. Reserveren gebeurt via Frans Demuynck, 051 25 25 94 of via toneelkunstenvreugd@gmail.com. Je kan ook overschrijven op BE38 7460 1130 2972.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier