Toneelkring Sint-Rembert wint Provinciaal Theaterfestival

12/06/16 om 20:10 - Bijgewerkt op 13/06/16 om 12:25

De Torhoutse toneelkring Sint-Rembert heeft het Provinciaal Theaterfestival gewonnen. De groep klopte het voorbije weekend in Theater Malpertuis in Tielt de twee andere finalisten, BIT uit Izegem en Streven uit Vichte. De proclamatie had zondagavond plaats.

Toneelkring Sint-Rembert wint Provinciaal Theaterfestival

Van links naar rechts regisseur Henk Cnockaert, oudste meespelende actrice Anne Mie Le Roy en jongste Rembert-acteur Hjordis Dely. © Foto JS

Sint-Rembert behaalde de provinciale titel met het stuk De Naamlozen in een regie van Lichterveldenaar Henk Cnockaert. Het levert de kring, naast de eer, ook 2.500 euro op.

In het dialect gespeeld

De Naamlozen werd geschreven door Filip Vanluchene uit Kuurne. Het is een heel bijzonder stuk, dat neerkomt op fascinerend verteltheater. De stem speelt een cruciale rol. De elf acteurs die in de roem van het provinciale succes delen, zijn Annelies Claeys, Rien Deleu, Sofie Haelewijn, Didier Lingier, Thomas Maes, Dieter Vaniseghem, Karolien Verscheure, Dries Werbrouck, Siegfried Vuylsteke, Anne Mie Le Roy (de oudste) en Hjordis Dely (de jongste van de Rembert'ers). Er werd in het dialect gespeeld.

Toneelkring Sint-Rembert wint Provinciaal Theaterfestival

Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig. In een kleine straat met kleine huisjes, maar met een groot drama. De rode draad is een busreis met de KWB naar Duitsland. Het gaat over wie mee mag, wie mee wil en wie niet. De onderhuidse verlangens, de fantasie, de opgeklopte frustratie en de jaloezie worden geleidelijk voelbaar.

Laureaat van Het Landjuweel

Nog meer goed nieuws voor toneelkring Sint-Rembert is de selectie voor de tachtigste editie van Het Landjuweel. Uit 73 theaterproducties werd er een longlist van vijftien voorstellingen opgesteld. Vijf volwassenenproducties en twee jongerenproducties zijn zopas tot laureaat uitgeroepen en mogen hun stuk brengen tijdens het Landjuweelfestival van vrijdag 28 oktober tot en met dinsdag 1 november in Mechelen. Een van de twee bekroonde jeugdproducties is Driftkop van Sint-Rembert in een regie van Martine Geerinckx.

Toneelspelen in Japan

En dan is er nog het stuk Wij in een regie van Simon D'Huyvetter. De hoofdacteurs Martje Jaques en Kristof Lataire mogen het voor Sint-Rembert vertolken op het World Festival of Children's Performing Arts van 28 juli tot en met 5 augustus in de Japanse stad Toyama. Als opwarmertje spelen ze Wij al tijdens de Gentse Feesten : op vrijdag 22 juli om 14.30 uur in de Sint-Bavohumaniora (zaal De Schryver) aan Reep 4 in Gent.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!