Toneelkring Harlekijn brengt De Roze Ridder: “Acteren, rekwisieten en techniek door jongeren”

We zien de regisseurs en jongeren die meewerken aan het komische toneelstuk De Roze Ridder. © EDB
Redactie KW

Drie vrouwen werken samen aan de regie van ‘De Roze Ridder’, een klucht die gespeeld wordt door een hechte groep van 22 jongeren van toneelkring Harlekijn uit het derde leerjaar tot het zesde middelbaar. Zelfs rekwisieten, klank en licht verzorgen de jongeren.

Van het vrouwelijk regietrio is enkel Kathleen Vandamme (43) uit Kortrijk niet aan haar proefstuk toe. Ze regisseert al voor de derde keer bij de jeugd. Kathleen is lid van de vereniging sinds 1998. “Dan werkte ik voor de eerste keer mee als souffleur”, vertelt Kathleen. “Het jaar erop acteerde ik voor het eerst in ‘Onmogelijke Liefdes’.” Haar man helpt bij het decor en ook hun twee dochters acteren. Beroepshalve werkt Kathleen op de communicatieafdeling van een bedrijf.

De Kortrijkse Sofie Cottem (46) en Annelore De Busschere (43) uit Spiere-Helkijn regisseren beiden voor de eerste keer. Sofie is verpleegkundige in woonzorgcentrum Ter Melle in Heule. Ze acteert al tien jaar. Voor het regisseren heeft Sofie vooral uit haar acteerervaring geput.

Annelore begon vier jaar geleden – toen haar zoon begon te acteren – te helpen met souffleren, schminken en begeleiden bij jongerenvoorstellingen. “Op het einde van hetzelfde jaar speelde ikzelf ook mee in ‘Toetjes'”, vertelt ze. Ook Annelores man heeft nu de microbe te pakken en zal in het volgend stuk ook acteren. Nu doet hij al de PR en decor. Voor Annelore is het soms moeilijk om het onderscheid te maken tussen het regisseren en haar werk als leerkracht van het zesde leerjaar in Sint-Amandsbasisschool Noord. “We willen niet te streng zijn, het blijft een hobby“, zegt ze.

Lachen

Het stuk gaat over een schooltoneel dat een middeleeuws drama wil opvoeren, maar geen enkel personage zit goed in zijn rol en er ontstaan discussies. “De vorm van de dialogen geeft het publiek de indruk dat er ter plaatse geïmproviseerd wordt. Woordspelingen en fijne details zorgen voor een lachwekkend stuk“, klinkt het bij het regisseurstrio. “22 jongeren acteren mee, maar het zijn ook de jongeren die instaan voor de rekwisieten en de techniek.” (EDB)

Info: op de vrijdagen 3 en 10 november en zaterdagen 4 en 11 november, telkens om 20 uur, en op zondag 5 november om 17 uur. Reserveren kan via reservatie@toneelkring-harlekijn.be of via 0474 06 93 71

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier