Tom Viaene uit Ingelmunster speelt mee in de VTM-soap Familie

Tom Viaene. (Foto Sofie Silbermann) © (Foto Sofie Silbermann)
Redactie KW

Trouwe kijkers van de VTM-soap Familie zullen ongetwijfeld al een vroegere dorpsgenoot hebben herkend, namelijk Tom Viaene uit Borgerhout. Hij is de 33-jarige zoon van Noël Viaene en de gewezen schooldirectrice van de Centrumschool Denise Delameillieure uit de Meiklokjesstraat op de Bloemenwijk.

Tom Viaene volgde het kleuter- en lager onderwijs in Ingelmunster en was actief in de Muziekacademie van Ingelmunster, waar hij viool, piano, toneel en voordracht volgde. Zijn middelbare studies werkte hij in Izegem af. Zijn interesse voor toneel zette hij verder met rollen in het schooltoneel van het Sint-Jozefscollege in Izegem en bij het Spiegeltheater in Roeselare. In 2004 won hij de Cultuurtrofee in Ingelmunster en in datzelfde jaar werd hij ook winnaar van het kortfilmfestival in Wingene met Chiro Jefri.

Opleiding acteur

In 2003 – na zijn middelbare studies – verliet Tom Ingelmunster om Audiovisuele Kunst te studeren aan het RITS in Brussel. Hij wilde ook heel graag acteren, maar twijfelde om nog een opleiding te volgen. “Ik was toegelaten voor een opleiding muziektheater in Amsterdam, maar ik kreeg toen net de aanbieding om bij de VRT te werken. Ik heb toen daarvoor gekozen. Ik werkte als regisseur bij de promodienst van de VRT en daarnaast nog een tijdje voor TV Brussel. Als freelance regisseur heb ik ook heel wat regie-opdrachten gedaan”, zegt Tom. “Daarnaast speelde ik amateurtheater en deed ik enkele castings. Op die manier speelde ik enkele rolletjes in onder andere Vermist, Crème de la Crème, de film Brasserie Romantiek… De zin om te acteren bleef mij achtervolgen en uiteindelijk heb ik beslist om toch nog een opleiding te volgen. Ik deed met succes toelatingsproeven voor de opleiding LUCA Drama in Leuven. Het was niet evident om terug te gaan studeren, zeker omdat het een enorm intensieve opleiding is. Maar ik ben heel blij dat ik de stap heb gezet. Dit jaar studeer ik af als acteur.”

Lucas Van Bellingen

Vorig jaar werd Tom opgebeld door TV Bastards om auditie te doen voor een hoofdrol in een nieuwe reeks. “Ik mocht naar de tweede ronde, maar kon het uiteindelijk niet doen, omdat ik geen drie maanden vrij was voor dit project. Een tijd later werd ik gebeld met de vraag of ik een gastrol wilde vertolken in Familie. Na het lezen van de scenario’s was ik erg enthousiast over de verhaallijn en heb ik toegezegd. Ik ben in april begonnen met de opnames in Boortmeerbeek en eind mei werd mijn personage Lucas Van Bellingen geïntroduceerd. Hij verloor zijn vrouw tijdens de geboorte van hun kindje Milou. Drie jaar later komt hij erachter dat Milou verwisseld werd in het ziekenhuis en dat hij niet haar biologische vader is. Na een DNA-test blijkt dat Mila Van den Bossche zijn biologische dochter is. Hoe lang ik in Familie te zien zal zijn, kan ik niet zeggen.”

Combineren met theater

“Ik zal in de toekomst zeker nog regie-opdrachten uitvoeren, maar ik wil mij nu vooral op acteren focussen. Begin mei speelde ik mijn masterproef Save the cat and kill your darlings in Antwerpen. Ik bewerkte hiervoor een boek om het samen met een medestudent te spelen. Ik hoop de voorstelling in de toekomst eens te hernemen. Verder speel ik in de zomer nog drie hernemingen van een jeugdtheaterstuk van het Kortrijks gezelschap De Zinderij in Westouter en op de Gentse Feesten. Op 10 en 11 augustus speel ik ook nog op Theater op de Markt in Hasselt. Daar spelen we een bewerking van Onder het Melkwoud van Dylan Thomas, de masterproef van een medestudent. Het zou fijn zijn om in de toekomst zowel voor theater als voor televisie te blijven acteren.” (Patrick D.)

Om Tom live aan het werk te zien, kan u voor meer info terecht op www.dezinderij.be en www.theateropdemarkt.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier