Toerisme Diksmuide stelt bruisend nieuw seizoen voor

Het team van Toerisme Diksmuide en Evenementen Diksmuide heeft het toeristische seizoen goed voorbereid. © GF
Redactie KW

Bracht het voorbije herdenkingsjaar meer dan ooit mensen naar Diksmuide, ook de inwoners van de stad herontdekten hun stad aan de hand van tal van nieuwe initiatieven.

Met het nieuwe toeristische seizoen voor de deur zorgt men voor tal van evenementen met het accent op het natuurlijke en recreatieve aanbod van de stad. De start wordt gegeven op pinkstermaandag 26 mei met de traditionele Boter- en Kaasfeesten. Die staan voor folklore en traditie in de Boterstad. De intronisatie door de Orde van de Beuterwaeghe, het kaasbuffet, de kaasworpen en de kaas- en streekproductenmarkt zijn hierbij de hoofdelementen. Daarnaast verwijst de ambachtenmarkt naar de tradities van weleer. De braderie, rommelmarkt, de verschillende optredens en de vele animaties in de straten van Diksmuide maken er een echt volksfeest van.

Het daaropvolgende weekend, op 30 en 31 mei, biedt het ‘Weekend aan de Stroom’ een gevarieerd programma aan activiteiten op en langs het water in de volledige IJzer- en Handzamevallei. Van begeleide natuurwandelingen en fietstochten tot fluistervaartochten en een avondwandeling. Op zondag valt er, naar aanleiding van Dag van het Park, heel wat te beleven in De Blankaart. Dit Weekend aan de Stroom is een samenwerking tussen de toeristische diensten van de Westhoek, de Regionale Landschappen en Toerisme Westhoek.

Dik genieten

Onder de noemer ‘Dik genieten in Diksmuide’ worden kansen geboden om het uitgestrekte landschap en de charmante dorpen te ontdekken. Nieuw zijn de ‘Ommetjes’, korte, verrassende wandelingen in een specifiek gebied. Zo is er het Driemussenommetje in de omgeving van het stadcentrum, het IJzerfrontommetje nabij de Frontzate, het Stiltepad en het Praetbosommetje.

Nog meer ontdekkingsmogelijkheden met de Stadstoertjes. Elke eerste en laatste zaterdag van mei tot en met oktober kunnen bezoekers en inwoners genieten van een gratis gegidste wandeling in de stad. Wandelrijk Vaarrijk staat ook dit jaar op het programma: onder begeleiding van een gids worden drie dorpen ontdekt.

Nieuw zijn de zondagse kajaktochten: onder begeleiding van ‘t Buitenbeentje. De tocht gaat met de fiets en de kajak langs Lampernisse, Stuivekenskerke en Sint-Jacobskapelle. ‘Happen en Tappen’ is er voor de genieters: in één fietsroute, langs vijf restaurants en vijf gangen genieten van de ‘couleur locale’. Een ‘couleur locale die nog extra te proeven is in de nieuwe producten die vanaf 31 mei op de markt komen: het eigen Driemussenbier en de onvervalste Driemussenkaas.

Onder de noemer ‘ Vreemde Vogels’ kan in het natuurreservaat de Blankaart en omgeving een rijkdom aan trekvogels worden gespot. Daarnaast brengt Vreemde Vogels in een fietstocht het verhaal van de talrijke soldaten van verre continenten die hier in WO I streden.

Tijens de Dag van het Park op zondag 31 mei valt vanalles te beleven in De Blankaart. Er werd een gezinsvriendelijk programma uitgewerkt, dat ontdekken van natuur, volkse parkspelen en passende animatie samenbrengt.

Bruisende evenementen

‘Feest in het dorp’ bezoekt ieder jaar een ander dorp. Dit jaar is het op 5 juli de beurt aan Vladslo voor een dagje ‘La Douce France’. Op zondag 16 augustus wordt dan het natuurdomein de Blankaart betoverd door ‘Sp(r)ookje in de Blankaart’.

Vuurshow, kids zomerparty zijn een paar dingen die tijdens de Diksmuidse Zomerkermis van 17 tot en met 21 juli te beleven vallen. Op de laatste kermisdag is er als toemaatje nog een avondmarkt.

Park op Stelten op 15 augustus gaat dit jaar helemaal retro: internationale theateracts met een nostalgisch tintje, classic cars, openluchtcinema en nog veel meer in en om het park. 19 augustus staat in het teken van de Vierdaagse van de IJzer. De internationale wandelmars, georganiseerd door Defensie, vertrekt in de ochtend vanuit Diksmuide voor de verschillende wandelroutes. Vanaf de middag start het animatieprogramma. Later op de dag zijn er de traditionele bloemenhuldes aan diverse herdenkingsmonumenten én het afsluitende défilé.

De hele zomer lang zijn er de Zomerse Vrijdagen: iedere vrijdag een optreden in een andere Diksmuidse horecazaak.

Afsluiters van de evenementenkalender zijn Behekst Diksmuide op 31 oktober, de Week van de Smaak van 12 tot 22 november en als allerlaatste Kerst in Diksmuide van 11 tot 15 december met een gezellige kerstmarkt.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier