Tine Van Aerschot debuteert op Theater aan Zee met ‘Het betreft liefde’

Redactie KW

Nadat ze een jaar geleden verhuisde van Brussel naar Mariakerke, waar ze naar eigen zeggen “met heel veel plezier” woont, schreef dramaturge Tine Van Aerschot voor het eerst een toneelstuk in het Nederlands.

Tine heeft nog niet veel spijt gehad van haar verhuis van Brussel naar onze kust. “Ik woon sinds een jaar in Mariakerke, en dat is een wereld van verschil met Brussel. Pas op, ik vind Brussel nog altijd fantastisch hoor, maar met het ouder worden en om het gevoel te behouden dat waar ik woon ook mijn plaats in de wereld is, was het beter dat ik iets rustiger kon gaan wonen. Weg van de soms harde stad die Brussel toch ook is. Oostende bleek daarin de meest logische keuze, en niet alleen op cultureel vlak. Ik hou echt enorm van de Noordzee, die er elke dag anders uitziet: groen, grijs, zilverkleurig… Veel mooier dan dat doorzichtige azuurblauw van bijvoorbeeld de Middellandse Zee”, bekent Tine.

Tegengewicht

Debuteren op TAZ een jaar na een verhuis naar de kust, dat kan geen toeval zijn? “Een beetje wel en een beetje niet”, zegt Tine. “De belangrijkste reden waarom ik nooit eerder met een productie op TAZ of in De Grote Post ben geraakt heeft volgens mij te maken met het feit dat al mijn vorige stukken in het Engels zijn geschreven. Dat maakt de stap naar de culturele centra toch iets moeilijker. Dat TAZ-curator Barbara Raes mijn carrière al van bij het begin van vrij nabij volgt, zal ook wel geholpen hebben. Onze loopbanen zijn een beetje met elkaar verweven, dus op dat vlak is mijn debuut op TAZ dit jaar geen toeval. En met Dounia Mahammed speelt er in ‘Het betreft de liefde’ een voormalig winnares mee van de TAZ-theaterschrijfprijs.”

‘Het betreft liefde’ onderzoekt de liefde in al haar facetten. “Na mijn vorige voorstelling, waarin ik op zoek ging naar de grens tussen taal en waarheid, werd ik overmand door gevoelens die te maken hadden met de hardheid van de wereld, terwijl die hardheid ook even goed irrelevant leek”, aldus Tine. “Van daaruit is het verlangen gegroeid om een stuk te schrijven over liefde in de wereld, als een soort tegengewicht. Want deze wereld heeft liefde nodig! Dat kan over romantische liefde gaan, maar even goed over moederliefde, fascinatie van kinderen, liefde voor de schone dingen in het leven, liefde tussen verschillende groepen van mensen, de schoonheid van toevalligheden, enzovoort.”

Uniek aan het oeuvre is het feit dat Tine haar acteurs wel van tekst voorziet, maar dat wie ze tijdens de voorstelling uitspreekt niet op voorhand vastligt. “Voor ‘Het betreft liefde’ krijgen de drie fantastische actrices van mij inderdaad enkel de volledige tekst. Ze vertolken dus geen personages in de strikte vorm van het woord, maar krijgen de ruimte om te experimenteren. Dit maakt ook dat vooral de eerste voorstellingen van een nieuw stuk toch elke keer weer veel spanning opleveren. Dat zal hier in mijn nieuwe thuisstad straks niet anders zijn”, besluit Tine.

(JGO)

‘Het betreft liefde’ gaat in première op donderdag 26 juli om 21 uur in De Grote Post, gevolgd door twee extra voorstellingen op vrijdag 27 juli.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier